Okresní lumpárny a karamboly uplynulých dní

Místo cenností nalezl granát

V úterý 5. ledna 2020 zavolal na linku tísňového volání 44letý muž z Jesenicka, aby policisty vyrozuměl o nálezu podezřelého předmětu připomínajícího granát.

Na nebezpečný předmět jej upozornil detektor kovů, s nímž se pohyboval v zalesněném porostu v katastru obce Černá Voda. Malý ruční granát „odpočíval“ zhruba dvacet centimetrů pod zemí.

Přivolaní policisté místo nálezu řádně zajistili a na místo povolali policejního pyrotechnika. Ten určil, že se jedná o německý ruční granát vzor 1917. Munici zajistil a převezl k bezpečné likvidaci.

Počasí potrápilo řidiče

Škoda za 170.000 Kč, tak to je bilance dvou dopravních nehod, které se odehrály první lednový víkend na Jesenicku. Jako první havaroval v sobotu 2. ledna 26letý muž u obce Bělá pod Pradědem. Po osmé hodině ranní jel s vozem zn. Alfa Romeo ve směru od obce Vidly. Před levotočivou zatáčkou si všiml, že je na silnici několik srn, proto začal brzdit. Na kluzké silnici však dostal smyk, projel příkopem a s vozidlem se ve svahu zaklínil o strom. Dopravní nehoda se obešla bez zranění. Dechová zkouška na alkohol byla u řidiče negativní. Na vozidle vznikla škoda za 100.000 Kč.

O den později policisté vyjížděli k dopravní nehodě do obce Ostružná. Zde se srazila dvě osobní vozidla. Dvaačtyřicetiletý muž s vozem zn. Kia Sorento sjížděl po místní komunikaci kopec. Při jízdě se však nedržel pravého okraje vozovky a narazil do protijedoucího vozu zn. VW Golf. Na vozidlech vznikla škoda za 70.000 Kč. U obou řidičů byl proveden test na alkohol s negativním výsledkem. I tato dopravní nehoda se obešla bez zranění.

Nalezenou platební kartu zneužil

Sdělení podezření ze spáchání trestného činu krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku si v těchto dnech vyslechl 45letý muž z Jesenicka. Policistům se totiž podařilo zjistit, že v polovině července letošního roku našel v Halasově ulici v Jeseníku peněženku, kterou tam vytratil devatenáctiletý mladík. Místo, aby peněženku majiteli, který v ní měl kromě svých osobních dokladů i platební kartu vrátil, měl ji zneužít k deseti platebním transakcím a poškozeného připravit o více než 1 500 korun. Vzhledem k tomu, že podezřelý není na poli majetkové trestné činnosti žádným nováčkem, hrozí mu nyní přísnější, až tříletý trest odnětí svobody.

Podvedená seniorka finančně podpořila rodinu amerického vojáka

Jeseničtí policisté prověřují okolnosti dalšího podvodného jednání. Obrátila se na ně 65letá žena z Jesenicka, od které neznámá osoba, vydávající se za amerického vojáka, vylákala 230 tisíc korun.

Žena se s neznámou osobou – mužem, vydávajícím se za amerického vojáka působícího na misi v Afgánistánu, seznámila v květnu letošního roku prostřednictvím Facebooku. Bojovníkovi se v ní během krátké chvíle podařilo vzbudit důvěru, a to především zájmem o ni samotou. Následně ji požádal o zapůjčení finančních prostředků, které nutně potřeboval na úhradu lékařské péče pro svoji nemocnou dceru. Částku ve výši 230 tisíc korun pak seniorka, která se rozhodla pomoci, odeslala na účet vedený v zahraničí. Přestože se voják dušoval, že jí peníze po návratu z válečné mise vrátí, už je nejspíš nikdy neuvidí. Stejně tak jako samotného vojáka, který s ní po odeslání finančních prostředků přestal komunikovat.

V této souvislosti opětovně nabádáme k obezřetnosti při seznamování s neznámými lidmi přes internet. Online prostředí umožňuje podvodníkům všeho druhu vyhledávat potenciální oběti a bez nutnosti jakéhokoliv osobního kontaktu z nich poměrně rychle pod různými legendami vylákat peníze. V rámci své komunikace pak mohou směřovat své žádosti o zaslání finančních prostředků na různé zahraniční bankovní účty.

Zdroj a foto: PČR