Okresní lumpárny uplynulých dní

Kriminalisté Služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Jeseník zahájili v těchto dnech trestní stíhání dvou mužů ve věku 29 a 39let z Jesenicka.

Mladší z nich byl obviněn ze spáchání přečinu ublížení na zdraví ve stadiu pokusu a přečinu výtržnictví, starší z nich z přečinu výtržnictví. Tohoto protiprávního jednání se měli dopustit tím, že ve druhé polovině července letošního roku, v nočních hodinách, se měli na místě veřejnosti přístupném, na Zámeckém náměstí v Jeseníku, v přítomnosti několika osob, po předchozí slovní rozepři, vzájemně napadnout údery pěstmi. I když starší muž po incidentu upadl na zem, jejich vzájemné fyzické napadání pokračovalo. Oba dva při incidentu utrpěli zranění, které si vyžádalo ošetření v nemocnici. Jak kriminalisté zjistili, mladší z mužů se uvedeného protiprávního jednání dopustil i přesto, že za obdobné jednání byl v minulosti opakovaně soudem odsouzen a potrestán. Na základě důkladného prověření všech skutečností a podkladů zahájili kriminalisté trestní stíhání obou mužů. Mladšímu z nich tak, v případě prokázání viny a odsouzení, hrozí za oba přečiny až tříletý pobyt za mřížemi, staršímu z nich pak za přečin výtržnictví až dva roky za mřížemi. Trestní stíhání obou mužů je vedeno na svobodě.

Zmizel plynový gril i ratanová pohovka

Škodu za předběžně 16 000 korun způsobil zatím neznámý pachatel, který v rozmezí od 2. 11. do 7. 11. 2020 odcizil z přístřešku u jednoho z rodinných domů v malé obci na Javornicku, plynový zahradní gril s propanbutanovou lahví a ratanovou pohovku. Uvedeného jednání se neznámý pachatel dopustil za situace, v rámci které byl na území České republiky usnesením vlády České republiky vyhlášen pro celé území České republiky nouzový stav. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem byly v dané věci zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu krádež a trestného činu porušování domovní svobody. Za ty pachateli, v případě jeho zjištění, prokázání viny a odsouzení, hrozí trest odnětí svobody až na osm let.

Podezřelý muž si vyslechl sdělení podezření

Sdělení podezření ze spáchání přečinu nedovolené pěstování rostlin obsahujících omamnou nebo psychotropní látku si v těchto dnech vyslechl od jesenických kriminalistů 42letý muž z Jesenicka. Jak kriminalisté na základě operativního šetření zjistili, podezřelý měl nejméně od dubna do září letošního roku v rozestavěném domě v malé obci na Javornicku, nedovoleně pěstovat několik kusů rostlin odrůdy konopí setého o vzrůstu zhruba 100 cm. Na základě vyhodnocení všech podkladů a skutečností bylo podezřelému sděleno podezření z výše uvedeného protiprávního jednání. Za tento přečin mu, v případě prokázání viny a odsouzení, hrozí trest odnětí svobody až na šest měsíců, peněžitý trest nebo propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty.

Neoprávněně pěstoval konopí, může skončit až na pět let za mřížemi

Kriminalisté Služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Jeseník zahájili v těchto dnech trestní stíhání 22letého muže z Jesenicka, jakožto obviněného ze spáchání přečinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, dílem dokonaným a dílem ve stadiu pokusu.

Na základě operativního šetření kriminalisté zjistili, že se 22letý muž měl tohoto protiprávního jednání dopustit tím, že od měsíce května do poloviny srpna letošního roku měl v lesním porostu v katastrálním území jedné z obcí na Jesenicku, neoprávněně vypěstovat nejméně 10 rostlin konopím setého, přičemž jednu z rostlin měl sklidit, usušit a užít pro vlastní potřebu. Ostatní, za účelem následné výroby marihuany, měl dále neoprávněně pěstovat. Tyto rostliny kriminalisté zajistili.

Obviněnému tak, v případě prokázání viny a odsouzení, hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od jednoho roku do pěti let.

Trestní stíhání je vedeno na svobodě.

Nafta

Někdy v době od 7. do 15. listopadu odcizil zatím neznámý pachatel z traktoru odstaveného na volně přístupné louce v obci Ostružná palivovou nádrž. V šedesátilitrové nádrži s integrovanými stupačkami bylo asi 30 litrů motorové nafty. Majitel škodu předběžně odhadl na 15 tisíc korun.

Jeseničtí policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinu krádež, za který lze dle trestního zákoníku uložit trest odnětí svobody na dvě léta až osm let.

Seniorka v nouzi

Na tísňovou linku 158 se v poledne v úterý 17. listopadu obrátila 65letá žena ze Zlatých Hor. Měla obavy o svou známou 73letou seniorku. Chtěla ji navštívit, ale na zvonění ani bouchání na dveře nikdo nereagoval. Na místo byla okamžitě vyslána policejní hlídka, která po zjištění nezbytných okolností využila svého zákonného oprávnění, aby vstoupila do bytu. Byt byl otevřen za asistence pracovníka městského úřadu. Seniorku našli v bytě sedící na zemi. Stařenka se jim svěřila, že na zem upadla již v noci, ale nedokázala díky bolestem v nohou vstát, ani si jakkoli přivolat pomoc. Policisté proto povolali zdravotnickou záchrannou službu, která pak seniorku převezla na ošetření a vyšetření do nemocnice, kde byla nakonec i hospitalizována.

Henry“ po pár dnech připravil ženu o statisíce

Další žena naletěla podvodníkovi, který ji sladkými řečmi přesvědčil, aby mu po pár dnech poslala částku přes 200 000 korun. Pětašedesátiletá žena z Jesenicka se na začátku října 2020 na sociální síti seznámila s mužem vystupujícím pod jménem Henry. Cizinec za krátkou dobu u ženy získal důvěru. Napsal jí, že má dvanáctiletou dceru, která je na internátní škole v USA, a o kterou se sám stará, protože mu manželka zemřela na rakovinu a oba jeho rodiče zemřeli při autonehodě. Uváděl, že v současné době pracuje jako chirurgický ortoped ve válečné zóně v Jemenu. Po pár dnech ženě napsal, že jí poslal cenný balíček, který byl bohužel zadržen na letišti v Turecku. Požádal ji, aby uhradila poplatek k jeho uvolnění, který činil 7 600 Eur. Žena balíček nechtěla, ale na naléhání cizince počátkem listopadu zaplatila alespoň 1 000 EUR. Podvodník po ní nadále požadoval, aby si vzala půjčku a poplatek doplatila. Žena si nakonec skutečně vyřídila půjčku ve výši 200 000 korun a poslala na tuzemský bankovní účet částku ve výši téměř 180 000 korun. To ovšem nestačilo a přišla další výzva k uhrazení 24 000 EUR. Nápadník ženě psal, aby peníze k uvolnění balíčku, který měl obsahovat diamanty, a hotovost ve výši 700 000 USD sehnala a uhradila. V opačném případě po nich půjde FBI a oba skončí za mřížemi. Později ji přišla zpráva, že poplatek byl snížen z 24 000 EUR na 9 000 EUR. Žena už další peníze neposlala, ale obrátila se na jesenické policisty. Ti ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze zločinu podvod, za který pachateli hrozí s ohledem na stav nouze vyhlášený Vládou ČR trest odnětí svobody na dvě léta až osm let.

V této souvislosti opětovně nabádáme k obezřetnosti při komunikaci s neznámými lidmi.

Abyste se nestali obětí seznamovacího podvodu, dodržujte následující rady:

  • dobře zvažte, zdali přijmete nabízené přátelství od neznámého člověka na internetu

  • dávejte si pozor na sliby týkajícího se vážného vztahu, zejména s osobou ze zahraničí

  • protistrana dokáže velmi citlivě působit zejména na osamělé osoby, milá slova, komplimenty, lichotky

  • pachatelé jsou schovaní za identitou vzdělaného člověka např. lékaře, architekta, vojáka, různé specialisty…

  • bývají rozvedení nebo vdovci a touží po vážném a harmonickém vztahu

  • předstírají intenzivní zájem o vaše soukromí, vědí, co osamělá žena potřebuje

  • své oběti zpracovávají sladkými slůvky několik týdnů i měsíců

  • po určité době přichází se svými požadavky a to formou finanční pomoci např. na proclení cenného balíčku, na lékařské ošetření, pomoc po okradení, investice do podnikání….

DŮLEŽITÉ!

  • neposílejte peníze nikomu, koho znáte pouze z virtuálního prostředí a nemůžete si ověřit jeho identitu, tito pachatelé vystupují pod falešnými profily a jejich jediným cílem je vylákat z vás nezanedbatelné finanční prostředky

  • nesdílejte s nikým vaše intimní fotografie, mohou být později použity k vydírání

Čtyřkolka jako svět neviděl

Další obětí podvodníků na internetu se patrně stal 41letý muž z Jesenicka. V říjnu letošního roku objevil na internetovém inzertním portálu inzerát nabízející k prodeji čtyřkolku CF MOTO v hodnotě 57 tisíc korun. Po e-mailové komunikaci s prodejcem nakonec začátkem listopadu zaslal na zahraniční účet požadovanou částku v eurech. Po uhrazení této částky mu měla být čtyřkolka doručena do místa bydliště. Do současné doby mu však zboží dodáno nebylo, ani mu nebyly vráceny peníze. Prodejce s ním již nekomunikuje. Proto se muž nyní obrátil na policii.

Jeseničtí policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvod, za který lze dle trestního zákoníku uložit trest odnětí svobody na dvě léta až osm let.

Zdroj a foto: PČR