Modulové domy z Warexu jako nová šance na kvalitní bydlení

Snažíme se, aby modulové domy z Jeseníku opět pomáhaly, kde je to zapotřebí. Společnost Warex, která je vyrábí ve svých závodech v Jeseníku a Javorníku, má zájem o účast při obnově nechvalně známého sídliště Chánov.

Připomeňme si, že modulový dům je objekt postavený z obytných buněk – modulů. To ovšem neznamená, že všechny místnosti mají pouze velikost či vlastnosti stavební buňky, jak je známe ze zázemí stavenišť. Jednotlivé moduly lze propojovat, rozměrově přizpůsobovat, kombinovat, stohovat, vybavit zařízením od nezbytného základního standartu po atributy splňující nejvyšší energetické a bezpečnostní požadavky jak na míru ušité užitkové vlastnosti. Vznikají tak nejen větší prostory, bytové celky ale i celé komplexy pro několik stovek lidí.

Sídliště Chánov je v současnosti synonymem problémové lokality. Město Most se rozhodlo změnit svůj přístup k této sociálně vyloučené lokalitě a namísto dalších oprav stávajících panelových domů se rozhodlo některé zbourat. Místo nich vyrostou modulové domy, s kterými má společnost Warex mnohaleté zkušenosti.

S výstavbou kontejnerových domů pro sociálně slabé a nájemníky z řad romské komunity začal v roce 2006 tehdejší starosta Vsetína Jiří Čunek – proto se jim začalo říkat čunkodomky. Výstavbu pro město Vsetín realizovala právě společnost Warex. Přes mnohé výhrady fungují tyto domy ve Vsetíně již 16 let a nabízejí účelné a čisté bydlení za přijatelné nájemné. Navíc jejich obyvatelé nemají dluhy na nájemném vůči městu. A to byly důvody, proč se řešení líbí i představitelům v Mostě.

Pokud se toto řešení v Mostě osvědčí, chce město obdobným způsobem pokračovat a postupně nahradit nevyhovující a poničené panelové domy novou modulární výstavbou. Společnost Warex zde nabízí své téměř 30-ti leté zkušenosti s realizací modulových domů, a to včetně všech doprovodných prací tak, aby se mohlo ihned začít bydlet.

Nové a čisté byty budou jistě šancí na lepší život a pomohou svým obyvatelům nalézat nové životní perspektivy, současně povedou víc k osobní finanční zodpovědnosti. Každý byt bude vybaven vlastními měřiči spotřeby vody a energií. Nikdo tedy nebude na nikoho doplácet, každý si zaplatí vlastní spotřebu.

Opět se ukazují výhody modulových staveb. Ve finále to opět bude rychlá a účelná modulární výstavba, která pomůže řešit problémy sociálně vyloučené lokality a zbavit se břemene části společenské zátěže, kde se zdá, že diskuse má někdy těžké až neschůdné cesty k hledání řešení.

tz