Okresní lumpárny a karamboly uplynulých dní

Nezodpovědný otec

Z trestného činu zanedbání povinné výživy je důvodně podezřelý 44letý muž z Javornicka, který podle prvotního šetření od května roku 2017 do současnosti včas a řádně nepřispívá na výživu své nezletilé dcery svěřené v současné době do pěstounské péče.

Dluh na výživném se měl za uvedené období vyšplhat na více než 38 tisíc korun. V případě prokázání viny a odsouzení hrozí podezřelému za uvedený trestný čin až roční trest odnětí svobody.

Bral co mu pod ruku přišlo

Škodu přes 15.000 Kč způsobil dosud neznámý pachatel, který se vloupal do dílny v Lipové – lázní. Někdy během víkendu vlezl do sousední kotelny a odtud se dostal do dílny. S sebou si odnesl autonabíječku, aku vrtačku a leštičku na auto. Pro další úlovek si zašel do kanceláře, kde odcizil pneumatický utahovák na kola i se sadou nástavců. Podíval se také do ledničky, ze které odcizil panenskou svíčkovou, domácí klobásy, hovězí maso a uzený vepřový bok, vše v hodnotě 1.300 Kč. Policisté případ šetří pro podezření ze spáchání přečinu krádeže.

Pátrání po pohřešovaném seniorovi z Jesenicka má šťastný konec

Od pondělního podvečera (7. září 2020) pátrali policisté na Jesenicku po pohřešovaném 68letém seniorovi, který předešlého dne odešel z domova pro seniory v Bílé Vodě a do zařízení se už nevrátil. Protože se jednalo o dezorientovaného muže omezeného na svéprávnosti, začali po něm policisté neprodleně pátrat a vzhledem k tomu, že se jedná o příhraniční oblast, požádali o pomoc také polské kolegy. Zakrátko se podařilo získat poznatek, že měl být pohřešovaný skutečně spatřen v Polsku, proto se pátrací akce soustředila zejména do příhraniční oblasti našich sousedů. Ve čtvrtek ráno pak z Polska přišla dobrá zpráva. Tamější kolegové nalezli seniora živého a zdravého poblíž obce Zloty Stok.

Při dopravní nehodě se na Jesenicku vážně zranil bruslař

Jak policisté, tak záchranáři zasahovali ve čtvrtek 10. září krátce před pátou hodinou odpoledne u vážné dopravní nehodě na Jesenicku. K nehodě došlo v křižovatce silnice I/60 (v úseku mezi obcemi Lipová – lázně a Vápenná) s místní komunikací na vrcholu Pomezí. Vážně se při ní zranil 28letý bruslař sjíždějící po místní komunikaci směrem k silnici I. třídy, který podle prvotního šetření po přeskočení dlážděného silničního žlabu ztratil kontrolu nad bruslemi, a nepodařilo se mu zabrzdit. Jeho jízda skončila až nárazem do boku osobního vozidla projíždějícího po hlavní silnici ve směru na Vápennou. Při nehodě se bruslař vážně zranil. Záchranáři jej po prvotním ošetření přepravili do nemocnice. Oba účastníci nehody se podrobili dechovým zkouškách, které vyloučily jejich ovlivnění alkoholem. Veškeré příčiny, okolnosti a souvislosti, za nichž k této dopravní nehodě došlo, jsou předmětem dalšího šetření.

Nepoučil se a kradl dál

Z pokračujícího přečinu krádež je podezřelý 25letý muž z Jesenicka. Tohoto protiprávního jednání se měl dopustit v rozmezí od července do začátku září letošního roku na teritoriu města Jeseník v celkem deseti případech na nejrůznějších prodejnách. Přistižen tak byl ve dvou supermarketech, v jednom z nich dokonce dvakrát, ve dvou drogeriích (v jedné z nich čtyřikrát) a dvakrát v marketu se železářstvím, domácími a kuchyňskými potřebami. Odcizené věci si vždy uschoval buď do tašky, batohu nebo pod oděv, a prošel přes pokladnu, aniž by za zboží zaplatil. Pokaždé byl zadržen ostrahou prodejny. Celková škoda, k níž jeho jednání směřovalo, byla vyčíslena na 13 059 korun. Prověřováním policisté zjistili, že se nejedná o žádného nováčka. Muž byl v posledních třech letech opakovaně Okresním soudem v Jeseníku za obdobnou trestnou činnost odsouzen a potrestán. Na základě všech podkladů a skutečností si v neděli, 13. 9. 2020, vyslechl od jesenických kriminalistů sdělení podezření ze spáchání přečinu krádež. Za ten mu, v případě prokázání viny a odsouzení, hrozí trest odnětí svobody až na tři roky.

Řidička i s vozidlem skončila v živém plotu

V úterý 15. 9. 2020, krátce před šestnáctou hodinou, vyjížděli policisté k dopravní nehodě na silnici I/60 v obci Skorošice. Jak z prvotního šetření vyplývá, 68letá řidička osobního vozidla Mazda, která jela po uvedené komunikaci směrem k obci Vlčice, měla při sjíždění z kopce, z prozatím přesně nezjištěných příčin, vyjet v levotočivé zatáčce vpravo, mimo komunikaci, a narazit do drátěného oplocení a živého plotu přilehlého rodinného domu. Přivolaní policisté u ní provedli orientační dechovou zkoušku a naměřili jí 1,46‰ alkoholu v dechu, opakovanou dechovou zkouškou 1,47‰ alkoholu v dechu. Následně se řidička dobrovolně podrobila lékařskému vyšetření, spojenému s odběrem biologického materiálu. Policisté jí další jízdu zakázali. Při nehodě nedošlo ke zranění osob, celková hmotná škoda je v tuto chvíli odhadována na předběžně 50 000 korun – předběžně na 30 000 korun na osobním vozidle a na předběžně 20 000 korun na oplocení. V dané věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, na který trestní zákoník stanoví trest odnětí svobody až na tři léta, peněžitý trest nebo zákaz činnosti. Přesné příčiny nehody, její okolnosti a souvislosti, stejně jako celý její průběh, jsou v šetření.

V Jeseníku neměl co pohledávat

Na zbytečné problémy si zadělal 21letý mladík z Olomouce, který se ve středu 16. září vypravil do Jeseníku, přestože mu toto město a jeho okolí bylo trestním příkazem Okresního soudu v Jeseníku na nějaký čas kvůli jeho předchozí majetkové trestné činnosti zapovězeno. Policisté mladíka, kterého dobře znají, zadrželi včera odpoledne v jednom z jesenických obchodních domů a ještě téhož dne si vyslechl sdělení podezření z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za jehož spáchání mu v případě uznání viny hrozí až dvouletý trest odnětí svobody.

Před jízdou se vydatně posilnil alkoholem

Důvodně podezřelým z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky je 29letý řidič, kterého jeseničtí policisté v pátek 18. září o půl jedenácté večer přistihli v České Vsi za volantem osobního vozidla poté, co se před jízdou vydatně posilnil alkoholem. Muže, který jevil známky podnapilosti, policisté vyzvali, aby se podrobil dechové zkoušce. Při té muž nadýchal bezmála 2,3 promile alkoholu v dechu. Následná dechová zkouška tuto hodnotu potvrdila. Řidič se podrobil také lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve. Další jízdu policisté muži zakázali a zadrželi jeho řidičský průkaz. V případě prokázání viny a odsouzení hrozí podezřelému až roční trest odnětí svobody, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Zdroj a foto: PČR, autor:hP