Okresní lumpárny uplynulých dní

Pernou noc zajistila policistům 53letá žena z Bruntálska, která přijela na návštěvu ke své rodině do Bernartic

Ve čtvrtek 30. dubna před půlnocí přijali policisté na lince 158 hovor od neznámé ženy. Ta policistům sdělila, že vypila Savo a umírá. Aniž by prozradila své jméno nebo místo odkud volá, žena hovor ukončila.

Operační důstojník zjistil, že telefonát přicházel někde z oblasti obce Bernartice na Jesenicku. Zbytek práce pak byl již na místních policistech. Během pátrací akce policisté našli 53letou ženu, která volala na tísňovou linku. Při orientační dechové zkoušce policisté ženě naměřili 1,3 ‰ alkoholu. Kvůli možnému požití čisticího prostředku byli na místo přivoláni zdravotníci a ti ženu převezli do nemocnice.

Pomačkané plechy

Škoda přes 100.000 Kč byla způsobena při dopravní nehodě dvou osobních vozidel v Jeseníku. Pětasedmdesátiletý muž chtěl ve středu 29. dubna s vozem zn. Hyundai IX 20 projet křižovatkou ul. Jaroslava Ježka a Denisova. Protože řidič jel z hlavní na vedlejší silnici, měl dát přednost vozidlu, které právě v tu chvíli jelo po hlavní silnici. Hyundai svou přední částí narazil do levého boku vozu zn. VW Passat. Naštěstí se dopravní nehoda obešla bez zranění. Požití alkoholu bylo vyloučeno u obou řidičů provedenou dechovou zkouškou. Hmotná škoda byla předběžně vyčíslena na 135.000 Kč.

Nocoval v policejní cele

V úterý 28. dubna 2020 večer se na jesenické policisty kvůli problémům s přítelem obrátila 51letá žena. Potřebovala pomoc, protože ji přítel v alkoholovém opojení vulgárně urážel a vyhazoval z jejího bytu.

V nepřítomnosti oznamovatelky se muž dokonce do bytu dostal násilím, po vykopnutí dveří. Údajně kvůli tomu, že si z bytu potřeboval vzít své věci. Na místě zasahující policisté muže vyzvali, aby se podrobil dechové zkoušce. Tu však očividně podnapilý muž odmítl. Policisté mu vysvětlili, že si jeho přítomnost žena v bytě nepřeje a po jejich intervenci muž byt opustil.

Bohužel ne na dlouho, krátce po půlnoci se na místo vrátil a poškozené dveře vykopl znovu. To už policistům došla trpělivost a agresivního muže zajistili. Noc pak strávil v policejní cele. Nyní je důvodně podezřelý ze spáchání několika přestupků.

Kolo za pět prstů

O své jízdní kolo přišel 29letý muž z Mikulovic. Pachatel měl na krádež i dostatek času. Jízdní kolo zn. Rock Ryder zmizelo během zimy. Pachatel vnikl na oplocený pozemek u domu a kolo odcizil z nezajištěné kůlny. Svým jednáním tak způsobil škodu za téměř 10.000 Kč. Policisté případ šetří pro podezření ze spáchání přečinů krádeže a porušování domovní svobody.

Příležitost dělá zloděje!

Škodu za 15.000 Kč způsobil dosud neznámý pachatel, který v Lipové – lázních vykradl osobní vozidlo. Vůz zn. Škoda Octavia měl 47letý muž odstavený u domu na částečně oploceném pozemku. Bohužel pachateli velmi usnadnil práci. Automobil nebyl vůbec uzamčen. Pachatel si z vozu odnesl sluneční brýle a pánskou kabelku s osobními doklady, peněženkou, platební kartou a finanční hotovostí. V případě dopadení hrozí pachateli za krádež a porušování domovní svobody až trest odnětí svobody na osm let.

V sobotu v brzkých ranních hodinách měli dopravní policisté na Jesenicku napilno

Necelou půl hodinu po půlnoci vyjeli do Bílého Potoku k havárii vozidla. S vozem značky Tesla tam v důsledku nepřiměřené rychlosti poté, co nevybral levotočivou zatáčku, narazil 34letý řidič nejprve do oplocení a dřevin a následně také do zdiva přilehlého domu. Havárie si vyžádala tři lehká zranění. Řidič zůstal po nárazu ve vozidle zaklíněn. Na pomoc mu přispěchali přítomní svědci. Samotný řidič s hlídkou nespolupracoval, odmítl se podrobit jak orientační dechové zkoušce, tak lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve. Havarované vozidlo policisté zajistili a řidiči zadrželi jeho řidičský průkaz. Škoda způsobená při havárii byla předběžně vyčíslena na dva miliony korun. Veškerými okolnostmi, za nichž k této havárii došlo, se nadále zabýváme. (V příloze přikládám fotografie).

K další havárii osobního vozidla došlo o několik minut později v Javorníku, v křižovatce ulic 17. listopadu a Nádražní. Průjezd pravotočivou zatáčkou přímo v křižovatce nezvládl 30letý řidič. Se svým vozem vyjel vlevo a na protějším chodníku narazil do sloupu veřejného osvětlení, který poškodil. Také v tomto případě se řidič při havárii lehce zranil. Zdravotníci jej přepravili k ošetření do nemocnice. Výsledky provedených dechových zkoušek ukázaly, že se řidič před jízdnou posilnil alkoholem. Opakovaně policistům nadýchal bezmála 1 promile alkoholu v dechu. Škodu, která při havárii vznikla, vyčíslili policisté předběžně na 70 tisíc korun.

Z dílny zmizelo nářadí

Škodu za více než 40 tisíc korun má na svědomí prozatím neznámý pachatel, který se ve Vápenné ze čtvrtku na pátek 24. dubna vkradl na pozemek u rodinného domu. Jeho kroky následně směřovaly k dílně, jejíž vstup byl zajištěn ocelovou mříží. Ta však pro pachatele nebyla překážkou. Poté, co si poradil s řetězy zajištěnými visacími zámky, vykopl vstupní dveře. Zevnitř pak odcizil ruční i elektrické nářadí určené především k obrábění dřeva. Věc šetříme pro podezření ze spáchání trestných činů krádež a porušování domovní svobody. Vzhledem k tomu, že se pachatel vydal na lup v době vyhlášeného nouzového stavu, hrozí mu podle trestního zákoníku mimo jiné až osmiletý trest odnětí svobody.

Vykradená zahradní chatka

Dosud neznámý pachatel přišel na „návštěvu“ k 76letému muži. Někdy v době od 19. do 21. dubna pachatel rozstřihl plot u rodinného domu seniora. Nejsnazší přístup byl do zahradní chatky, která byla odemčená. Uvnitř odcizil ruční pilu a prodlužovací kabel. Policisté případ šetří pro podezření ze spáchání přečinu porušování domovní svobody. Senior vyčíslil způsobenou škodu na cca 1.000 Kč.

Agresivního muže policisté zajistili

Z přestupku proti občanskému soužití je důvodně podezřelý 30letý muž z Javornicka, který včera vpodvečer v alkoholovém opojení vulgárně nadával své družce. Když jí začal vyhrožovat i zabitím, z obavy o svůj život zavolala na tísňovou linku policie. Přivolaní policisté agresivního muže, který nadýchal přes 1,5 promile alkoholu v dechu, zajistili. Noc pak strávil v policejní cele. Veškerými okolnostmi tohoto případu se policisté nadále zabývají.

Zdroj a foto: PČR, autor: hP