Okresní lumpárny a karamboly uplynulých dní

Neznámý pachatel se vloupal do vozidla a způsobil škodu přes 100.000 Kč. Vloupání na policii oznámil 39letý muž. Vůz zn. VW měl zaparkovaný v Mikulovicích, část Široký Brod.

Pachatel v noci na čtvrtek 20. února rozbil zadní okno a vnikl dovnitř. Ze zavazadlového prostoru a zadních sedaček odcizil různé druhy aku nářadí. Majitel vyčíslil způsobenou škodu na 122.000 Kč.

O nářadí měl zájem také zloděj, který se vloupal do dílny ve Vlčicích. Během víkendu pachatel rozbil jedno z oken. Dílnu prohledal a odcizil vrtačku a dvě úhlové brusky, vše zn. Narex. Způsobená škoda je předběžně vyčíslena na 10.000 Kč, z toho 1.000 Kč poškozením okna.

Další pátrací akci, tentokrát s dobrým koncem, mají za sebou policisté z Jesenicka. V noci na středu 5. března se na tísňovou linku ZZS dovolal muž, který vyhrožoval sebevraždou. Bohužel neuvedl žádné osobní údaje, podle kterých by byl identifikovatelný. Policisté získali jedinou informaci, že mají pátrat někde u Mikulovic. Policisté se s mužem chtěli spojit alespoň telefonicky, to se jim však nepodařilo. Do pátrání se zapojili jak policisté ze Zlatých Hor, Jeseníku, dopravního inspektorátu, ale také psovod se svým čtyřnohým pomocníkem a policejní vyjednávač. Protože jsou Mikulovice příhraniční oblastí, o pomoc byli požádáni také polští kolegové z Glucholaz.

„Po pěti hodinách se policistům podařilo najít 42letého muže, který vyhrožoval sebevraždou. Protože byl muž ve špatném zdravotním stavu, přivolaný lékař rozhodl o jeho hospitalizaci v psychiatrické léčebně,“ vysvětlila policejní mluvčí Tereza Neubauerová.

Vloupání do bytu v Bernarticích oznámila na policii 23letá žena. Neznámý pachatel do bytu vnikl někdy v úterý 10. března dopoledne. Uvnitř odcizil finanční hotovost ve výši 4.500 Kč, prsten ze žlutého kovu, balíček chipsů a různé čokolády. Majitelka vyčíslila způsobenou škodu na téměř 10.000 Kč. Policisté případ šetří pro podezření ze spáchání přečinů krádeže a porušování domovní svobody.

Ve středu 11. března havaroval 79letý muž na jesenickém kruhovém objezdu. S vozem zn. Peugeot 308 nezvládl řízení a zachytil pravými koly o obrubník. Při výjezdu z kruhového objezdu najel na dělící ostrůvek a narazil do svislé dopravní značky „Přikázaný směr objíždění“. Požití alkoholu řidičem na místě vyloučila provedená dechová zkouška. To byla ale jediná věc, kterou řidič podle zákona dodržel. Při ohledání vozidla policisté zjistili, že nemá platnou technickou kontrolu. Devětasedmdesátiletý řidič policistům předložil neplatný řidičský průkaz, nebyl schopen předložit platný posudek o zdravotní způsobilosti k řízení motorového vozidla a ani platný doklad o sjednaném pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Způsobená škoda byla předběžně vyčíslena na 15.000 Kč.

„Připomínáme, že první povinnou lékařskou prohlídku musí podle zákona absolvovat každý řidič – senior ve svých 65 letech, další v 68 letech a poté každé dva roky. Platné lékařské potvrzení o zdravotní způsobilosti k řízení motorového vozidla pak řidič – senior musí mít při sobě spolu s platným řidičským průkazem,“ upozorňuje policejní mluvčí.

Podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání si vyslechl 48letý cizinec. Policisté cizince kontrolovali v úterý 10. března v Bernarticích. Při kontrole zjistili, že muž má soudem uložen trest vyhoštění z území České republiky na 4 roky. Protože tento zákaz porušil, policisté muže zadrželi a umístili ho do policejní cely. Nyní 48letému muži hrozí až trest odnětí svobody na tři roky.

Zdroj a foto: PČR, autor: hP