Okresní lumpárny uplynulých dní

Na kontrolu mládeže vyrazili policisté v pátek 14. února. Ve večerních hodinách zamířili do restaurací a nočních podniků, ve kterých by mladiství a nezletilí mohli požívat alkoholické nápoje.

Bezpečnostního opatření se zúčastnilo 19 policistů, 2 celníci a také pracovnice OSPOD MěÚ Jeseník. V restauracích na Javornicku, Zlatohorsku a Jesenicku narazili na dva mladistvé, kteří měli pozitivní dechovou zkoušku na alkohol (0,19 a 0,61 ‰ alkoholu). Oba dva policisté předali do péče zákonných zástupců. Pozornosti policistů neunikl ani jeden návštěvník, který u sebe přechovával malé množství marihuany. Za toto jednání muži na místě uložili blokovou pokutu.

Výbornou práci odvedli kriminalisté, kteří pracovali na případu loupežného přepadení 38letého muže. Ze zvlášť závažného zločinu si vyslechl obvinění 20letý mladík z Ostravy.

Dne 4. února před šestou hodinou ranní vyrazil 38letý muž do práce. V Jeseníku ho oslovil neznámý mladík, který po něm požadoval zapůjčení peněz. Muž mladíkovi koupil pivo, ale peníze mu půjčit odmítl. Mladík muže sledoval do práce a v nestřeženém okamžiku ho zezadu praštil láhví do hlavy. Následoval brutální útok kopanci do hlavy a celého těla, dokud 38letý muž neupadl do bezvědomí. Poté ho mladík prohledal a odcizil mu peněženku s osobními doklady a finanční hotovostí 3.000 Kč. Poškozený utrpěl při útoku mnohačetná zranění, se kterými být transportován do Fakultní nemocnice Olomouc a ještě ten den se musel podrobit operačnímu výkonu.

„Kolegové ihned začali pátrat po možném pachateli. Po získání klíčových důkazů vedla stopa k 20letému mladíkovi z Ostravy. Kriminalisté po mladíkovi vyhlásili celostátní pátrání a o spolupráci požádali kolegy z SKPV Ostrava. Po několika dnech byl mladík v Ostravě zadržen a převezen do Jeseníku“: uvedla policejní mluvčí Tereza Neubauerová. Zde mu kriminalisté sdělili obvinění ze spáchání zvlášť závažného zločinu loupeže, za který mu v případě uznání viny hrozí až trest odnětí svobody na deset let. „Vzhledem k tomu, že soudce akceptoval návrh na vzetí do vazby, je 20letý mladík nyní stíhán vazebně“: doplnila mluvčí.

Policisté pátrají po pachateli, který se ve Zlatých Horách vloupal do kůlny a způsobil škodu za 21.000 Kč. Někdy v době od 12. do 17. února vnikl pachatel na oplocenou zahrádku. U kůlny vypáčil petlici a vnikl dovnitř. Zde odcizil různé nářadí. Šestapadesátiletý majitel tak postrádá křovinořez, motorovou pilu, brusku, vrtačky apod. Policisté případ šetří pro podezření ze spáchání přečinu krádeže.

Zdroj a foto: PČR, autor: hP