VOX POPULI! Karel Mičánek: „Těžká práce úředníka“

Předem musím poznamenat, že městský úřad navštěvuji velice zřídka, jsem již pár let v důchodu, nepodnikám, svůj dům mám postavený již dlouho, daň z nemovitosti platím pravidelně, nemám psa, za popelnice platím včas, takže prakticky ani nevím, proč má město tolik úředníků.

Po nedávné návštěvě Oddělení dopravně správních agend jsem to částečně pochopil. Úředník nesmí myslet!! Úředník je naprogramován na určité úkony a učinit cokoliv jiného je nepřípustné. Proto musí být tolik úředníků, poněvadž každý je naprogramován pouze na několik jasných operací.

Uvedu svůj osobní příklad. V letošním roce mi v březnu končila platnost řidičského průkazu (řidičské oprávnění mám někdy od roku 1966, byl to už můj několikátý průkaz), takže jsem se rozhodl v předstihu požádat o vydání nového řidičáku. A poněvadž jako starší řidič, který musí pravidelně každé dva roky absolvovat lékařskou prohlídku, vzal jsem na úřad sebou i lékařské potvrzení, poněvadž koncem loňského roku mi lékař do potvrzení napsal, že mám při řízení povinnost nosit brýle (běžně je sice moc neužívám, vidím celkem dobře, ale kontrola u lékaře je fakt přísná, takže v autě řídím s brýlemi).

Takto vybaven jsem tedy navštívil Oddělení dopravně správních agend. Předem musím říct, že jsem nejprve byl nadšen pokrokem. Mohl jsem se v předstihu objednat přes internet, což bylo vynikající, chodba na IPOSU byla plná čekajících a my s ženou (taky ji končila platnost řidičáku) jsme byli přijati přesně v objednaný čas. Klobou dolů, tady se město pochlapilo.

Horší už to bylo vevnitř. Po předložení řidičáku a lékařského vysvědčení mi paní za přepážkou řekla: „Pane, vy máte řidičský průkaz i na motorku (skupina A), ale potvrzení od lékaře je pouze na skupinu B.“ Když jsem namítl, že bych tedy mohl na motorce jezdit bez brýlí, ale v autě ne, tak jsem se dozvěděl, že musím navštívit lékaře, aby mi do potvrzení dopsal ještě i platnost pro jízdu na motorce. Musím říct, že mě nikdy předtím nenapadlo, abych si na návštěvu lékaře bral taky řidičský průkaz. Sice už pěkných pár let žádnou motorku nemám, akorát si někdy na dovolené u moře nějaký skůtřík na pár hodin půjčíme, ale běhat znovu k lékaři a vysedět si tam frontu kvůli jednomu razítku se mi zrovna nechtělo. Zvláště když to žádnou logiku nemá, jak bych mohl při zhoršeném zraku jezdit na motorce bez brýlí, ale v autě bych brýle musel nosit?

Výsledkem tedy bylo, že jsem musel vysolit dvě stovky za úkon omezení řidičského oprávnění pouze na skupinu B, takže nový řidičák už mi platí jen pro osobní auto. Moc to nevadí, motorku si asi kupovat nebudu, ale že jsem o možnost řízení motorky přišel, trochu zamrzí.

Musím říct, že se na úřednici ani moc nezlobím, byla vcelku milá, dokonce i usměvavá, ale to, že je naprogramovaná, jsem pochopil, až když jsme vyšli z úřadu. Kdyby ta paní mohla svobodně myslet, tak by jí přeci musela ta nelogičnost dojít, stejně jako mně. Chudáci úředníci, možná o tom ani neví, možná, když vyjdou z úřadu stejně jako my, tak to naprogramované jednání z nich spadne, odloží jej jako pracovní oděv, a jsou z nich normální lidé, jaky my.

Určitě, když potkám známého úředníka v hospodě, tak se chová stejně jako každý jiný, jen by mě zajímalo, kdo „nahoře“ ty lidi na úřadech programuje tak, že my normální to opravdu pochopit nedokážeme.

Karel Mičánek

VOX POPULI! – Články zveřejněné v této sekci nemusí korespondovat s názorem redakce! Jestliže bylo na našem webu uveřejněno sdělení obsahující skutkové tvrzení, které se dotýká cti, důstojnosti nebo soukromí určité fyzické osoby, anebo jména nebo dobré pověsti určité právnické osoby, má tato osoba právo požadovat na vydavateli uveřejnění reakce – odpovědi. Na žádost této osoby odpověď na našem webu neprodleně uveřejníme. (pozn. red.)