Okresní lumpárny uplynulých dní

Pátek 13. prosince nebyl moc šťastný pro 32letého muže z Jeseníku. Před 22 hodinou muže zastavili policisté v momentě, kdy projížděl s vozem zn. BMW po ul. Husova. Během lustrace policisté zjistili, že muž nemá za volantem, co pohledávat.

Až do prosince 2020 má totiž platný zákaz řízení motorových vozidel. Policisté řidiče vyzvali také k orientační dechové zkoušce na alkohol. Ta byla negativní. Test na drogy a lékařské vyšetření spojené s odběrem krve a moči 32letý muž bezdůvodně odmítl. Policisté muži zakázali další jízdu a zadrželi mu jeho řidičský průkaz. Nyní je 32letý muž důvodně podezřelý ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

Obvinění ze spáchání přečinu podvodu si vyslechl v těchto dnech 28letý muž z Ústeckoorlicka. Obviněný měl v době od prosince 2018 do března 2019 podvést přibližně 23 lidí z celé České republiky. Mladý muž nabízel na různých inzertních portálech zboží k prodeji. Většinou se jednalo o mobilní telefony zn. Samsung a Huawei nebo hrací konzoly Xbox a Playstation. Zájemci o koupi obviněnému vždy zastali zálohu za zboží. I přes urgence se však telefonu či hrací konzoly nedočkali. Obviněný přestal komunikovat a získané peníze použil pro svou potřebu. Svým jednáním způsobil celkovou škodu za 74.000 Kč. V případě uznání viny 28letému muži hrozí až trest odnětí svobody na pět let.

Ve středu krátce po sedmé hodině večer přijali policisté oznámení, že ve Vápenné došlo z prozatím přesně nezjištěných příčin k zahoření dřevěného přístřešku nacházejícího se u bytového domu. Vlivem nepříznivých klimatických podmínek – silného větru – došlo k následnému rozšíření požáru také do střešních a půdních prostor samotného domu. Jedná se o bytový dům se čtyřmi bytovými jednotkami. Při požáru nebyl nikdo zraněn. Obyvatelům domu zajistil starosta obce náhradní ubytování. Někteří využili nabídky svých příbuzných.

Co přesně stálo za vznikem požáru a také výši způsobené škody budou v průběhu dnešního dopoledne policisté v součinnosti s vyšetřovatelem hasičského záchranného sboru zjišťovat.

Z provinění krádeže jsou důvodně podezřelé dvě mladistvé dívky z Jesenicka, které měly během jednoho dne v Jeseníku hned dvakrát navštívit prodejnu drogerie a odcizit z ní parfémy a další drogistické zboží v hodnotě přes devět tisíc korun. Zatímco v dopoledních hodinách neodešly s prázdnou, odpoledne si na ně již pracovnice prodejny posvítily. Poté, co dívky opětovně prošly pokladní zónou, aniž by zboží zaplatily, zalarmovaly pracovnice prodejny policisty. V případě prokázání viny hrozí dívkám za takové jednání mimo jiné až roční trest odnětí svobody.

Zdroj: PČR