Okresní lumpárny a karamboly uplynulých dní

Téměř 2 ‰ alkoholu nadýchala 59letá řidička. Policisté ženu zastavili v sobotu 3. srpna v brzkých ranních hodinách v Jeseníku.

Žena seděla za volantem vozu zn. Škoda Octavia. Dechová zkouška potvrdila podezření policistů, že žena jede pod vlivem alkoholu. Při zkoušce nadýchala 1,97 ‰ alkoholu. Následně se 59letá žena dobrovolně podrobila lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve. Policisté ženě zakázali další jízdu, zadrželi jí její řidičský průkaz a zahájili úkony pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Policisté žádají veřejnost o pomoc při vyšetřování dopravní nehody, která se odehrála v neděli 4. srpna v Jeseníku. Po půl jedenácté dopoledne jela osmatřicetiletá žena s vozem zn. Opel Zafira po obchvatu Jeseníku ve směru od Lipové – lázní na Jeseník. V prostoru křižovatky u HZS narazila do před ní jedoucího vozu zn. Seat Ibiza, jehož 51letá řidička měla náhle prudce snížit rychlost. Jednapadesátiletá žena prý reagovala prudkým brzděním na jiného řidiče, který projížděl křižovatkou od centra Jeseníku a nedal jí přednost. Na vozidle vznikla při strážce hmotná škoda za 120.000 Kč. Dechová zkouška na alkohol byla u obou řidiče negativní.

Touto cestou policisté žádají všechny svědky, kteří by mohli přispět k objasnění dopravní nehody, aby se přihlásili na telefonním č. 735 788 576, nebo kdykoli na bezplatné lince 158.

Obvinění ze spáchání přečinu výroby a držení předmětu k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látky a jedu si vyslechl 40letý muž z Olomoucka. Tohoto přečinu se dopustil v pátek 2. srpna ve Zlatých Horách. Obviněný muž jel vozem zn. Škoda Fabia z Polska do České republiky. Když překročil státní hranice, zastavili ho pracovníci Celního úřadu pro Olomoucký kraj. Protože celníci během kontroly zjistili, že muž převáží větší množství léků obsahujících pseudoefedrin, přivolali na místo policisty. Těm muž vydal celkem 31 balení různých léků s 582 ks tablet. Čtyřicetiletý muž léky obsahující pseudoefedrin převážel přesto, že tato látka je uvedena v seznamu návykových látek. V případě uznání viny muži hrozí až trest odnětí svobody na pět let.

Ve velmi krátké době jeseničtí policisté řešili již druhou loupež, které se dopustili stejní mladíci ve věku 19 a 20 let (viz. tisková zpráva z 29. července 2019). Tentokrát měli s sebou i další dva mladistvé komplice.

V úterý 30. července si tato skupinka v parku na nám. Svobody vyhlédla dva nezletilé chlapce, které pod pohrůžkou donutili k vydání finančního obnosu ve výši cca 2.400 Kč. Část získaných peněz pachatelé hned použili a utratili. Rodiče chlapců skutek ihned oznámili na policii. Díky městskému kamerovému systému také hned všechny čtyři mladíky ztotožnili. Tím však práce kriminalistů nekončila. Museli rozklíčovat a také dokázat kdo se jakou měrou na skutku podílel a jakého činu se vůbec dopustil. Práce byla o to složitější, protože mezi podezřelými byli i dva mladiství. Policejní komisař sdělil 16letému mladíkovi obvinění ze spáchání provinění loupeže, druhý mladistvý, 15letý mladík, si vyslechl obvinění z legalizace výnosů z trestné činnosti. Zbývající dva mladíci si vyslechli obvinění ze spáchání zvlášť závažného zločinu loupeže. Soud přihlédl ke všem okolnostem a akceptoval návrh, aby jak 19letý, tak 20letý mladík byli stíháni vazebně.

Chvilka nepozornosti stačila k dopravní nehodě, která se odehrála ve čtvrtek 8. srpna ve Zlatých Horách. Pětačtyřicetiletá žena projížděla okolo půl sedmé odpoledne městem. Během toho se však plně nevěnovala řízení a otočila se na převáženou kočku. S vozem vyjela vpravo mimo silnici, kde narazila do mostku a zábradlí, které vede podél potoku. Na vozidle zn. Peugeot vznikla hmotná škoda ve výši 150.000 Kč a 20.000 Kč na mostku a zábradlí.

Podezření ze spáchání přečinů ublížení na zdraví a výtržnictví si vyslechl 28letý muž z Jeseníku. Ten v sobotu 27. července navštívil Zlaté Hory. O půl šesté ráno na křižovatce ulic nám. Svobody a Palackého fyzicky napadl 36letého cizince. Muže srazil kopem zezadu na zem. Tím se svým útokem nekončil. Do ležícího muže dále bušil pěstmi a kopal ho do celého těla. V případě uznání viny hrozí 28letému muži až trest odnětí svobody na tři roky.

V pátek 9. srpna zastavili policisté v Jeseníku na ul. Sadová vůz zn. Seat Cordoba. Za volantem seděl 53letý muž, který nepředložil ke kontrole řidičský průkaz. Policisté v evidenci řidičů zjistili, že muž má až do ledna 2021 dva platné zákazy řízení motorových vozidel. To nebyl jediný problém 53letého řidiče. K jízdě muž použil vozidlo bez platné technické kontroly. Policisté muži zakázali další jízdu a zahájili úkony pro podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

O víkendu policisté řešili dopravní nehody, které se neobešly bez zranění. V sobotu 10. srpna vyjížděli k dopravní nehodě osobního vozidla do Mikulovic. Dvaadvacetiletý muž jel s vozem zn. Toyota Yaris ve směru od Ondřejovic na Mikulovice. Na mokré vozovce dostal při projíždění pravotočivou zatáčkou smyk. Ztratil kontrolu nad vozidle a vyjel mimo silnici, kde se s vozem několikrát převrátil přes střechu. Se svým zraněním byl 22letý mladík převezen do nemocnice. Dechová zkouška na alkohol byla negativní. Při dopravní nehodě vznikla škoda za 55.000 Kč.

Druhý den, v neděli 11. srpna, policisté zamířili k dopravní nehodě mezi osobním vozidlem a motocyklem, která na nějaký čas uzavřela silnici mezi Lipovou – lázněmi a Vápennou. Ve tři hodiny odpoledne vyjel 52letý muž s vozem zn. Hyundai i30 z Lipové – lázní směrem na Pomezí. V kopci dojel další osobní vůz. Po projetí levotočivou zatáčkou dal znamení o změně směru jízdy vlevo a na rovném úseku začal vůz předjíždět. V tento moment začal oba vozy přejíždět i 26letý motorkář na stroji Yamaha. Při předjíždění motorkář narazil do levých předních dveří osobního vozidla Hyundai. Po nárazu vyjel mimo silnici a i s motocyklem upadl. Šestadvacetiletý motorkář utrpěl při dopravní nehodě zranění, se kterým byl letecky transportován do nemocnice. Dechové zkoušky na alkohol byly u obou řidičů negativní. Způsobená škoda na voze a motocyklu byla vyčíslena na 90.000 Kč.

Zdroj a foto: PČR, autor: hP