Pozvánka na koncert

Dvakrát během jednoho víkendu budete mít možnost zaposlouchat se do krásné hudby vokálně-instrumentálního souboru zrakově postižených umělců Musica pro Sancta Cecilia, který se zaměřuje především na interpretaci hudby z období gotiky, renesance a baroka. Soubor vznikl v roce 1992 na půdě pražské Konzervatoře a ladičské školy Jana Deyla (konzervatoř pro zrakově postižené), dnes v souboru působí 7 absolventů této konzervatoře. Pod současným názvem, který byl vybrán podle patronky hudebníků Svaté Cecílie, Musica pro Sancta Cecilia, soubor vystupuje od roku 1994. Všichni členové se práci v souboru věnují ve svém volném čase, většina z nich vyučuje na hudebních školách v Praze a jejím blízkém okolí.

První koncert se uskuteční v sobotu 15. června v 19 hodin v Zrcadlovém sále v Priessnitzových léčebných lázních, druhý v neděli 16. června v 10.30 hodin v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Jeseníku (10.30 – 11.15 hodin hudební doprovod při mši svaté, poté koncert s názvem „Liturgický rok a písně“. Vstupné na oba koncerty je dobrovolné.

Koncerty jsou pořádány v rámci 25. ročníku festivalu Dny umění nevidomých na Moravě, jehož cílem je představit veřejnosti profesionální zrakově postižené umělce. Dalším cílem je informovat o problematice zrakového postižení, možnostech pomoci a služeb zrakově postiženým.

Koncert pořádá Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých České republiky, zapsaný spolek, oblastní odbočka Jeseník, za finanční podpory Olomouckého kraje, města Jeseník a Římskokatolické farnosti Jeseník, ve spolupráci s Priessnitzovými léčebnými lázněmi.

Autor: TZ