Zasloužilým dárcům krve v Jesenické nemocnici ušily žačky polštáře se srdíčky

Polštáře pošité srdíčky předaly ve čtvrtek 14. února, tedy na Valentýna, žačky Základní školy Česká Ves čtyřem zasloužilým dárcům krve a krevní plazmy. Dárky obdrželi dárci, kteří mají za sebou více jak 50 odběrů na transfuzním oddělení Jesenické nemocnice, člena skupiny AGEL.

Naši dárci byli z polštářků nadšeni. Trojici žaček z osmé třídy základní školy děkovali za krásné polštáře a ocenili práci i čas, který jejich ušití dívky věnovaly. Pak si povídali právě o dárcovství krve,“ popsala MUDr. Mgr. Alice Kučová, lékařka transfuzního oddělení Nemocnice Jeseník, s tím, že dívky polštáře šily v rámci celostátní soutěže Srdce s láskou darované.

Výrobou polštáře a jeho darování někomu, kdo si je svými činy zaslouží, podporuje soutěž nejen tradiční lidské hodnoty, jako jsou láska, přátelství a vzájemná úcta, ale i týmovou spolupráci, která je při výrobě polštářků zapotřebí. Zanedbatelná není ani radost z vlastnoručně vytvořených výroků i ze samotného darování.

Bylo krásné vidět, že i v dnešní době se dívky vzdají svých tabletů či mobilních telefonů a místo toho nezištně darují srdíčkový polštář, který samy vyrobily,“ dodala MUDr. Mgr. Alice Kučová.

Pozadu v dobrých skutcích nezůstala ani ředitelka Základní školy Česká Ves Mgr. Milada Podolská, která dívky v nemocnici doprovázela. Právě na Valentýna poprvé ve svém životě darovala krev, a jak pak řekla, určitě na transfuzní oddělení nepřišla naposledy.

Naše účast v celostátní akci Srdce s láskou darované je jednou z možností, jak naše žáky rozvíjet i po stránce hodnot a mezilidských vztahů. Pro všechny to byl velký zážitek. Věřím, že dívky na letošního Valentýna budou vzpomínat ještě mnoho let. A třeba se z dívek za několik roků také stanou pravidelné dárkyně krve,“ řekla Mgr. Milada Podolská.

Dárcem krve či krevní plazmy se může stát každý zdravý člověk starší 18 let s hmotností nad 50 kilogramů, který má zdravotní pojištění v České republice. Ženy mohou v Jesenické nemocnici darovat krev třikrát ročně, muži čtyřikrát do roka. Interval mezi odběry by měl být minimálně dvanáct týdnů.

Autor a foto: LD