MĚSTO BUDE ŠETŘIT ENERGIE, ÚSPORY SE DOTKNOU TAKÉ VEŘEJNÉHO OSVĚLENÍ

Fotovoltaická elektrárna na IPOSe, výměna části svítidel lamp veřejného osvětlení a také vypínání části veřejného osvětlení v době od 00.00 do 04.00 – to jsou některá úsporná opatření, které město zavádí od počátku roku 2023. Důvodem pro šetření je prudký růst cen energií, přičemž zdražení elektřiny pociťuje městský rozpočet nejvíce právě na veřejném osvětlení…

Mimo to se město zaměří na efektivní provoz všech budov, které spravuje s důrazem na úspory energií. “Myslím, že důležité je především začít u nás, tedy úřadu,” říká k úsporným opatřením starostka Zdeňka Blišťanová.

Občanů se nejvíce dotkne omezení svícení veřejného osvětlení. Po půlnoci zhasnou světla v některých ulicích, jejichž seznam najdete níže. Výjimku budou tvořit lampy osvětlující přechod pro chodce – tyto okruhy budou svítit vždy. Vypínáno bude také vánoční osvětlení na radnici a vánoční strom na náměstí. Díky těmto opatřením uspoří město statisíce korun.

„K úsporným opatřením přistupujeme až počátkem nového roku, protože do konce roku 2022 jsme měli zafixovanou cenu elektrické energie. Od roku 2023 bude město platit 5.000 Kč za MWh, což je nárůst o tři sta procent. Tato částka je bez DPH a pouze za silovou elektřinu,“ uvedl Ondřej Wind, vedoucí Oddělení majetku Městského úřadu Jeseník.

Vypínáním však úsporná opatření nekončí. Naopak. Město Jeseník připravuje první etapu obnovy svítidel veřejného osvětlení (cca 400 ks) s plánovanou realizací v první polovině roku 2023 a dojde k výstavbě fotovoltaické elektrárny na budově IPOSu.

Seznam ulic, na kterých po půlnoci zhasne veřejné osvětlení:

Alšova, Beskydská, Březinova, Čechova, Denisova, Dobrovského, Dřevotrust, Dvořákova, Erbenova, Gogolova, Habrová, Halasova, Havlíčkova, Horská, Husova, Janáčkova, Jaroslava Ježka, Josefa Hory, K Vodě, K. H. Máchy, Kalvodova, Kalvodova, Karla Čapka, Klicperova, Komenského, Kostelní, Krameriova, Krátká, Křížkovského, Lipovská celé sídliště, Luční, Mahenova, Majakovského, Mánesova, Masarykovo náměstí, Mašínova, Moravská, Muzikantská stezka, Myslbekova, Na Mýtince, Na Stráni, Na Svahu, Nábřežní, Nerudova, Nová, Otakara Březiny, Palackého, Priessnitzova, Priessnitzovy léčebné lázně, Příčná, Purkyňova, Raisova, Rejvízská, Rudná, Růžičkova, Růžová, Seifertova, Skupova, Sládkova, Slezská, Slunná, Smetanovy sady, Sokola Tůmy, Thámova, Tkalcovská, Tovární, Tylova, Tyršova celé sídliště, U Bělidla, U Jatek, U Kasáren, V Aleji, V Úbočí,  Zatiší, Váchalova, Vančurova, Vaškova, Vodní, Vrchlického, Vrchovištní, Vysněná, Wolkerova, Za kotelnou, Za Podjezdem, Zámecké náměstí, Zeyerova, Zlatá stezka. 

tz