OD JARA SE MŮŽETE TĚŠIT NA BAREVNĚ KVETOUCÍ ZÁHONY V CENTRU JESENÍKU

Jemné stébla okrasných travin, téměř celoročně kvetoucí cibuloviny a proměnlivá barevnost trvalek, promění lokalitu V Oblouku na místo jako stvořené k odpočinku. V minulých týdnech zde bylo vysázeno několik tisíc sazenic, které vytvoří smíšené kvetoucí záhony. Jen jim musíme dát čas…

Výsadby se budou celý rok proměňovat a díky cibulovinám pokvetou prakticky ‚od sněhu do sněhu‘.

Po dlouhé zimě určitě potěší první vlaštovky jara v podobě rozkvetlých narcisů, modřenců a drobných botanických tulipánů.

    

V časném létě se ve výsadbách objeví velkokvěté zvonky, kakosty, světle modré amsonie a fialové šalvěje spolu s velkolepými okrasnými česneky.

    

V plném létě budou záhonu dominovat vysoké medonosné trvalky, jako třapatky (Echinacea) a zápleváky (Helenium).

  

V babím létě a na podzim pak kvetení uzavře hvězdnice (Aster) prokvétající ve zlatavě a bronzově vybarvených okrasných travinách, které jsou nejpůsobivější právě v podzimním světle.

    

„Vybraný sortiment trvalek a okrasných trav respektuje nároky rostlin na specifické klimatické podmínky lokality, jako je vyšší teplota a sušší půda než v okolí. Mulčování štěrkem zase přispívá k stabilnější vlhkosti půdy a omezení růstu plevelů. Výška rostlin pomůže během sezony přirozeně odclonit rušnou silnici vedoucí centrem města a napomůže tak k vytvoření klidného zákoutí pro odpočinek a posezení v blízkosti květin,“ uvedla zahradní architektka Nikola Krůtská.

tz