Jan ŠKODA – Czech Truck Prix 30 let & NASCAR Whelen Euro Series

Kdy: 2. – 4.9.2022

Kde: Most

Co: Czech Truck Prix 30 let & NASCAR Whelen Euro Series

S odstupem se ještě vracím k přelomu letošního léta a podzimu, k prvnímu zářijovému víkendu v Mostě, kdy mostecký autodrom ovládly silné motory.

Doslova, protože do Mostu přijela evropská špička závodů tahačů – motory o obsahu až 13000 ccm a série Euro NASCAR – motory o obsahu 5700 ccm a výkonu 450 koní. Společný víkend obou sérií se poprvé konal v loňském roce a dá se říct, že nedobrovolně. Jednoduše řečeno: „Za vším hledejme covid“. Loňský model se osvědčil a letos se společný závodní víkend uskutečnil plánovaně. Obě závodní série doplnil závod cestovních vozů TCR Eastern Europe.

Pro české fanoušky byl víkend velkým lákadlem. V „NASCARECH“ se představil Martin Doubek, který obhajoval loňský titul v jedné skupině, v tahačích se představil Adam Lacko s týmem Buggyra. Cestovní vozy sice byly v Mostu trochu ve stínu větších monster, ale v napínavosti hrály prim. Proč? Nu, protože Petr Semerád před víkendem ztrácel na první místo pouze dva body a mostecké dva závody byly poslední v letošní sezóně.

Po sobotní jízdě Petr Semerád povyskočil na průběžné první místo, ale o titulu rozhodla v neděli technika. Petr ze závodu musel odstoupit pro technickou závadu a tak jeho soupeři stačilo dojet na čtvrtém místě, aby získal celkové prvenství.

Martin Doubek v NASCARECH sice titul neobhájil, ale dvakrát byl stříbrný. Stejně dvakrát stříbrný byl i Adam Lacko v závodech tahačů.

Po závodech museli být diváci spokojeni, protože se víkendu odjelo celkem deset závodních jízd, ve kterých se o výsledcích rozhodovalo až v posledních kolech. S odstupem času, lze říct, že jsme v Mostu byli svědky jedné z největší motoristické události letošního roku v České republice.

#1 Norbert Kiss (HUN) MAN

#7 Martin Doubek v závěsu za Italem Massimiliano Lanzou

Adam Lacko (CZE)

#14 Jose Rodrigues (PRT) MAN

#23 Antonio Albacete (ESP) MAN

#29 Aliyyah Koloc (UAE) Ford Mustang

#44 Stephanie Halm (DEU) IVECO

Postartovní tlačenice způsobila přerušení jízdy trucků

Stříbrný Adam Lacko

Mostecké podium NASCAR druhé místo pro Martina Doubka

Start nedělní jízdy Czech Truck Prix 2022

Šampion TCR Eastern Europe Bartosz Groszek (POL) Audi RS3 LMS TCR

#38 Radim Adámek (CZE) Audi RS 3 LMS TCR 2021

#7 Martin Doubek v závěsu za Italem Massimiliano Lanzou

#4 Jochen HAHN (DEU) IVEO a #44Stephanie HALM (DEU) IVECO

#73 Václav Janík (CZE) Hyundai

#55 Adam Lacko (CZE)

#22 Lukas HAHN (DEU) IVECO

#16 Claudio Remigio CAPPELLI (ITA) Ford Mustang-SharpenAI-Motion

#7 Martn Doubek (CZE)

Foto: JŠ