Okresní lumpárny a karamboly uplynulých dní

Drogy jej mohou opět přivést za mříže

Jeseničtí kriminalisté obvinili 41letého muže z Jesenicka z přečinu výroby a držení předmětů k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látky a jedu.

Obviněný měl od září minulého roku do března 2022 v místě svého bydliště neoprávněně přechovávat chemikálie sloužící k výrobě pervitinu. V průběhu prověřování navíc kriminalisté zjistili, že muž měl s jinou osobou směnit část vybraných chemikálií za marihuanu.

Sám obviněný je uživatelem drog a v minulosti byl již několikrát soudně trestán mimo jiné i za trestnou činnost na úseku toxikomanie. Trestní stíhání probíhá na svobodě. V případě prokázání viny a odsouzení hrozí muži podle trestního zákoníku trest odnětí svobody až na pět let, peněžitý trest, zákaz činnosti nebo propadnutí věci.

Nepovedená jízda opilého ,,babetisty“

V úterý 20. září odpoledne prováděli policisté dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu na Žulovsku. Okolo půl druhé upoutala jejich pozornost krkolomná jízda řidiče motocyklu tovární značky Babeta projíždějícího jednou ze zdejších obcí. Sedmapadesátiletý muž měl po projetí křižovatkou zamířit rovnou do příkopy, kde i svoji jízdu, bez újmy na zdraví a majetku, zakončil. Motocyklista se mimo jiné podrobil i odborné dechové zkoušce, při které nadýchal hodnoty okolo 3 promile. Policistům navíc nepředložil žádný z dokladů potřebných pro řízení a provoz vozidla s tím, že ani žádné nevlastní, což policistům potvrdila i provedená lustrace.

Vandal

Dosud neznámý pachatel poškodil někdy z neděle na pondělí 19. září pneumatiky automobilu zn. Volkswagen zaparkovaného u bytového domu ve Zlatých Horách. Poškození se týká přední a zadní pneumatiky na levé straně, které měl pachatel poškodit patrně prořezáním. Majitel si způsobenou škodu předběžně vyčíslil na bezmála 3 000 korun.

Policisté případ kvalifikovali jako přestupek proti majetku podle zákona o některých přestupcích.

Policisté radí, jak se chovat v lese nejen při houbaření

Houbařská sezóna je v plném proudu a v této souvislosti přichází i varování policistů nejen směrem k houbařům, ale také k návštěvníkům lesních porostů. Za zhruba poslední měsíc pátrali policisté územního odboru Jeseník po necelé desítce houbařů a výletníků, kteří se ztratili v lese. Zejména díky nasazení a odhodlání policistů měly všechny akce šťastný konec. Pátrací akce tohoto typu jsou nejen složité, protože se jedná o propátrávání rozlehlých ploch v nepřehledném terénu, ale také náročné jak po personální stránce, tak i na použití techniky.

Pár rad, jak se nestát pohřešovaným houbařem, či výletníkem:

  • než vyrazíte na houby, zvažte své fyzické síly

  • informujte blízkou osobu, kam jdete a kdy se vrátíte

  • vždy s sebou mějte plně funkční a nabitý mobilní telefon

  • všímejte si větších objektů, turistických značení a dalších orientačních bodů

  • jestliže trpíte nějakou nemocí, či alergií, mějte u sebe potřebné léky

  • pokud možno nechoďte do lesa sami.

Pokud se ztratíte, nepanikařte a zachovejte chladnou hlavu. Vraťte se na místo, které je vám povědomé nebo které lze snadno popsat. Obraťte se na tísňovou linku, rozhodně nečekejte na dobu, kdy se začne stmívat.

Náklaďák srovnal návěs o železniční most

Ve středu 14. září okolo 17. hodiny vyjížděli policisté k dopravní nehodě nákladního automobilu s návěsem, ke které došlo v obci Lipová Lázně. Podle zjištěných informací 40letý řidič cizí státní příslušnosti nepřizpůsobil jízdu stavebnímu a dopravně technickému stavu pozemní komunikace, v důsledku čehož narazil přední částí návěsu do železničního mostu a došlo k vyvrácení plachtové nástavby. Při dopravní nehodě došlo k poškození návěsu a části přepravovaného materiálu, most ustál kolizi bez poškození. Alkohol za volantem vyloučila provedená dechová zkouška. Ke zranění osob nedošlo a způsobená škoda byla předběžně vyčíslena na téměř čtvrt milionu korun. Policisté dopravní nehodu kvalifikovali jako přestupek podle zákona o provozu na pozemních komunikacích, za který cizinci uložili pokutu příkazem na místě.

Řidič boural, nadýchal přes 2, 5 promile

V sobotu 10. září krátce po 23. hodině došlo k dopravní nehodě mezi obcemi Lipová Lázně a Vápenná. Podle prvotních informací 39letý řidič osobního motorového vozidla Škoda Octavia patrně nepřizpůsobil rychlost jízdy svým schopnostem a v levotočivé zatáčce vyjel vpravo mimo komunikaci, kde narazil do svodidel a svoji jízdu nakonec zakončil v příkopu. Krátce po dopravní nehodě místem projížděla hlídka policistů Dopravního inspektorátu Jeseník, která u řidiče provedla mimo jiné odbornou dechovou zkoušku. Při té řidič nadýchal hodnoty přes 2,5 promile. Ke zranění osob nedošlo a způsobená škoda byla předběžně vyčíslena přes 20 000 korun.

Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který řidiči podle trestního zákoníku hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Dopravní nehoda mezi Jeseníkem a Rejvízem se obešla bez zranění

Ve čtvrtek 8. září v 11 hodin dopoledne vyjížděli policisté k dopravní nehodě na silnici mezi Jeseníkem a obcí Rejvíz. Podle prvotních informací měl 70letý řidič osobního motorového vozidla Hyundai vyjíždět z účelového parkoviště na pozemní komunikaci, a při tom nedal přednost v jízdě 55letému řidiči osobního automobilu Volkswagen Multivan jedoucího ve směru jízdy od Jeseníku na Rejvíz. V důsledku toho došlo ke střetu obou vozidel, při kterém však nedošlo ke zranění žádné osoby. Alkohol za volantem vyloučila u obou řidičů provedená dechová zkouška, způsobená hmotná škoda byla vyčíslena na 300 000 korun.

Policisté dopravní nehodu kvalifikovali jako přestupek podle zákona o provozu na pozemních komunikacích, za který staršímu z řidičů uložili pokutu příkazem na místě. 

Nepoučil se

Až deset let za mřížemi hrozí třiatřicetiletému muži z Jesenicka za zločin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Kriminalisté muže obvinili, že si v květnu nedovoleně opatřil přesně nezjištěné množství metamfetaminu (tzv. pervitinu), který jednak sám užíval a dále jej opakovaně zdarma poskytl nejméně dvěma osobám. Přitom se jednání dopustil, ačkoli byl trestním příkazem Okresního soudu v Jeseníku v říjnu loňského roku podmíněně odsouzen pro stejný trestný čin. Trestní stíhání je vedeno na svobodě.

Zdroj  a foto: PČR