POLICIE VARUJE: POZOR NA PODVODNÍKY NA FACEBOOKU!

Na Jesenicku se objevila další vlna podvodů přes Facebook. Poškození přišli o uživatelské profily na této sociální síti a někteří i o své peníze.

Podvodníkům stačí získat přístup do jednoho profilu. Poté kontaktují všechny přátele poškozeného a pokouší se získat jejich čísla mobilních telefonů. V případě, že člověk na tuto zprávu zareaguje a dá své číslo k dispozici, odesílají na něj ověřovací SMS pro M-platby (například za dobití kreditu nebo zakoupenou hru). Kódy z SMS prý potřebují do soutěže, kde i vy můžete vyhrát dárkový poukaz od různých společností. Pro větší důvěryhodnost své oběti pošlou i obrázek tohoto poukazu. Bohužel lidé podvodníkům odešlou ne jeden, ale hned několik těchto kódů. S vidinou výhry nedbají textu v SMS: Autorizační kód M-peněženky nikomu nesdělujte. Platbu xxxx Kč vám odečteme z kreditu nebo započteme do Vyúčtování. Podobným způsobem může pachatel také získat přístup do emailového účtu a zmocnit se facebookového profilu poškozeného.

Autentická ukázka podvodných zpráv:

Ahoj, můžeš mi dát telefonní číslo na mobil

Dám vám dárkovou kartu (foto dárkové karty)“

Přijdou ti zprávy, kódy v nich mi napiš Oki?

nový kód pošli“

Jak se podobným útokům bránit?

I ke svému telefonnímu číslu se chovejte jako ke svému osobními údaji. Nerozdávejte ho na potkání. Pokud už ho odešlete, v žádném případě nepřeposílejte kódy z příchozích SMS. Na to vás upozorňuje i sám operátor.

Za poslední týden jsme přijeli osm oznámení o podobném podvodném jednání. Poškození, kteří přišli o své uživatelské profily, jsou z celého Jesenicka, proto buďte při komunikaci na sociálních sítích obezřetní. Nikdy nevíte, kdo může být na druhé straně!

por. Ing. Tereza Neubauerová komisař