Řetězárna uvedla do provozu novou moderní linku

Novou moderní výrobní linkou se může pochlubit společnost Řetězárna Česká Ves na Jesenicku. Největší letošní investice dceřiné firmy Třineckých železáren v hodnotě 40 milionů korun zvýší produktivitu práce při výrobě závěsných a kladkostrojových řetězů, o které je v posledních měsících na trhu velký zájem. Výrobní linka tzv. ͵͵nové generaceʹʹ KER/KEH 5.2 od německého výrobce Wafios nahradila starší typ linky KER/KEH 5.1, a disponuje již komplexním řešením nové konstrukce ohýbacího mechanismu.

Moderní linka je schopna vyrábět svařované článkové řetězy v rozměrech 8 až 13 milimetrů. Nová linka vyrábí převážně řetězy závěsné, kladkostrojové, zemědělské, lesní a různé průmyslové řetězy, které jsou vyváženy zhruba do 40 zemí světa. Největším odběratelem je Německo, Itálie, Anglie a USA. „Důvodem pořízení této linky jsou vyšší nároky zákazníků na kvalitu, větší různorodost a komplexnost výrobků a také zvyšující se počet zakázek,“ uvedl výrobní ředitel společnosti Řetězárna Vratislav Bártek s tím, že linka nahradila starší typ pořízený v roce 1996 s maximální roční kapacitou 900 tun svařovaných řetězů. Obdobné typy linek KER/KEH 4.2 si pořídila Řetězárna v letech 2020 a o rok později.

Výhodou investice jsou výrazné časové úspory na přestavbu výrobního sortimentu linky, automatické softwarové řízení veškerých tvarovacích a ohýbacích mechanismů za působení přesněji nárokovaných výrobních nástrojů a tím pádem i kvalitnějšího výstupu ve formě řetězového sortimentu jak v mechanických, tak rozměrových parametrech. „Filozofie této výrobní linky byla výrobcem komplexně změněna ve formě konstrukčních prvků, kde byly veškeré mechanické vačkové ovládací a tvarovací prvky nahrazeny přesnější technologií servopohonů. Prvky novodobé digitalizace tohoto výrobního zařízení umožňují rychlejší reakci servisních úkonů s možností monitorování, vyhodnocení a odstranění anomálie či poruchy pomocí online vzdáleného připojení zabudovaného výrobcem,“ vysvětlil ředitel.

Řetězárna spustila provoz nové výrobní linky. Foto: TOŽ

Řetězárna Česká Ves od roku 2015 do modernizace výroby investovala více než 350 milionů korun, zejména do nejmodernějších technologií na výrobu řetězů. „Věděli jsme, že pokud chceme držet trendy v oboru, musí přijít na řadu výrazná modernizace technologie. Díky investicím jsme výrazně zvýšili efektivitu a kapacitu výroby, takže jsme více konkurenceschopní,“ uzavírá Vratislav Bártek.

Společnost se sídlem v České Vsi u Jeseníku je výrobcem širokého sortimentu řetězů z drátu a tyčí vyrobených převážně v Třineckých železárnách. Výrobní program je tvořen rozsáhlým sortimentem délkových řetězů k různému užití. Cílem společnosti je další zvyšování podílu na trhu nárůstem objemu výroby řetězů s vyšší přidanou hodnotou (např. řetězy pro elevátorové dopravníky, závěsné řetězy jakosti 100, kladkostrojové řetězy, ochranné řetězy, nerezové řetězy a řetězy pro lesnictví a rybářství).

tz