Basketbalový školní turnaj jako nová tradice?

Po covidovém „útlumu“ máme opět možnost vychutnat si sport bez omezení a dohnat dlouhé tréninkové manko i zápasový deficit. Školní turnaje v kolektivních sportech (ať pod hlavičkou svazů nebo klubů) probíhají na všech úrovních a jsou vítaným zpestřením školního drilu, proto ani basket v Jeseníku nemohl zůstat pozadu.

Turnaj, který proběhl 13.5. v Městské sportovní hale je tak (doufáme) začátkem nové tradice a základem líhně mladých talentů v našem okrese.

Basketbalový klub Jeseník organizuje pravidelné tréninky dětí (1. stupeň) na ZŠ v Jeseníku, Lipové, Bělé p.P. a Písečné, a družstva těchto škol se také utkaly v turnajovém klání systémem „každý s každým“ na 2x15min čistého času. Smíšené týmy hochů i dívek byly ještě (interně) rozděleny tak, aby se na hřišti potkaly stejné věkové kategorie (1-3. třída + 4-5. třída) a mohly si to tak férově „rozdat“ o neoficiální titul přeborníka okresu.

Bouřlivá atmosféra doprovázela každé utkání, které bylo pro většinu účastníků prvním soutěžním sportovním zážitkem a seznámením s regulérními pravidly basketu. Přesto nebyla nouze o pohledné akce, nervy drásající zápletky a o nefalšovaný radost i smutek z vítězství či prohry.

Výsledky turnaje:

ZŠ Bělá p. P. – ZŠ Jeseník 22:34

ZŠ Lipová – ZŠ Písečná 24:14

ZŠ Jeseník – ZŠ Lipová 20:12

ZŠ Písečná – ZŠ Bělá p. P . 26:16

ZŠ Jeseník – ZŠ Písečná 32:17

ZŠ Bělá p. P. – ZŠ Lipová 18:28

Pořadí:

  1. ZŠ Jeseník
  2. ZŠ Lipová
  3. ZŠ Písečná
  4. ZŠ Bělá p.P.

Nejlepší střelec: František Švenda (ZŠ Lipová) – celkem 24b.

Důležitější než konečné výsledky je ovšem fakt, že zájem o basket na Jesenicku nezlomil ani covid a proto jsme připraveni rozvíjet tuto mládežnickou kategorii i v další sezóně.

Kromě tréninků na jednotlivých školách budou probíhat i společné tréninky týmů U10 a U12, které budou nově přihlášeny do krajských soutěží.

Celoroční nábor dětí tak bude probíhat jak na školách, tak i v rámci těchto týmových tréninků (každé út od 15h a po/st/pá od 15.30h – Městská sportovní hala Jeseník, Dukelská ul.)

Mimo tyto tréninkové jednotky chystá BK Jeseník v červenci také příměstský basketbalový camp (kapacitně již naplněn) a dle zájmu dětí i zájezd na basketbalové EURO, které se uskuteční v září 2022 v Praze.

kontakty BK Jeseník:

J. Potoček – trenér Jeseník (pepapot1971@seznam.cz; tel.: 773193405)

A. Komárek – trenér Písečná (ales.komarek1975@gmail.com; tel.: 606605648)

S. Pástor – trenér Lipová (svatapastor@gmail.com)

M. Soural – trenér Domašov (Mojmir.Soural@seznam.cz; tel.: 736531960)