Dokončení prioritní investiční akce: Rekonstrukce „Kachlíkáčů“

Oprava a zateplení fasád, výměna oken, kompletní oprava balkónů a rekonstrukce střechy. To a mnohem více bylo předmětem půl roku trvající revitalizace dvou panelových domů na ulici U Kasáren, která byla dokončena koncem listopadu. Díky komplexní opravě se snížila energetická náročnost budov a zvýšila se kvalita bydlení.

Nemovitost vlastněná městem prošla rekonstrukcí před více jak dvaceti lety. Nicméně se objevila řada problémů, které snižovaly komfort bydlení. „Jednalo se například o tepelně vlhkostní poruchy z důvodu nedostatečného zateplení obvodového pláště a střechy. Za svým zenitem byly i výplně otvorů a střecha vykazovala porušení na několika místech,“ uvedl vedoucí Odboru investic a majetku Městského úřadu Jeseník Jiří Uher. Kvůli častým haváriím došlo před dvěma lety i ke kompletní výměně rozvodu teplé vody ve všech vchodech.

Předmětem letošní výrazné rekonstrukce obou panelových domů byla oprava a zateplení fasád, výměna oken a balkónových dveří, zateplení podlahy mezi sklepní částí a prvním nadzemním podlažím, zateplení podlahy půdy, odstranění stávajících povrchů balkónů a jejich zateplení, včetně nového zábradlí a osazení nového střešního pláště. Rekonstrukcí byla snížena energetická náročnost budov, která sníží náklady a zvýší kvalitu bydlení.

Celkové náklady dosáhly bezmála 28 milionů korun, z toho však téměř 12 milionů korun pokryly dotace. Vlastnímu rozhodnutí o rekonstrukci předcházelo jednání s nájemníky městských bytů o úpravě nájemného tak, aby investice byla smysluplná a udržitelná včetně její návratnosti. „Jsem velmi ráda, že se nám podařilo dohodnout s nájemníky na úpravě nájemného, a především jsem ráda, že se nám podařilo opravit část městského bytového fondu a zlepšit tak kvalitu bydlení našim občanům,“ uvedla starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová.

„Kachlíkáče“ před rekonstrukcí:

V době rekonstrukce:

Zrekonstruované bytové domy na ul. U Kasáren:

tz