Sobotní vycházka po zapomenutých stezkách pod Křížovým vrchem

Křížovým vrchem kdysi procházelo několik lesních promenád. Propojovaly prameny, vyhlídky, odpočívadla. „U Vousáče“ byste našli i taneční parket! Stezky zbudované na přelomu uplynulých století a zmiňované i významným vídeňským architektem Eugenem Fassbendrem byly pohodlné, široké a stoupání do prudkých svahů bylo řešeno serpentinami v příjemném sklonu. I vyšňořené dámy v širokých sukních si tak mohli vyrazit na výlet. Území si rozhodně nezadalo s promenádami na Gräfenberku.

Cílem procházky v sobotu 8. května pod vedením Lukáše Abta bylo projít jednu z variant původních stezek, jež je i po více než sto letech na mnoha místech ve velice dobrém stavu. Značná část byla poničena nešetrným zacházením, především při těžbě. Podél cest jsme viděli několik rozbitých pramenů, kde voda neteče z chrliče, ale podmáčí široké okolí. Často jen díky historickým obrázkům, které byly na vycházce k dispozici a troše fantazie mohli návštěvníci vystopovat zbytky původní krásy.

Poměrně zdařile se podařilo při výšlapu ukázat, jak to v době největšího rozkvětu v “lesoparku” pod Křížovým vrchem vypadalo. Zaznělo přání, aby tato maličkost byla novým začátkem pro širší obnovu těchto stezek. Ne však tak, jak tomu bylo při poslední obnově městem Jeseník v roce 2002, kdy stezky velice záhy upadly v zapomnění. Snad by mohlo pomoci přesunutí necitlivě vedených současných turistických značek, které nejzajímavější partie tohoto lesa obchází.

Jako příklad dobrovolnictví, bylo zmíněno zapojení pracovníků místní firmy Naturfyt, v rámci jejichž pracovní doby několik míst v okolním lese doznalo chválihodné proměny. snad i tento počin bude inspirací pro další regionální firmy, kterým jde o zvelebení jejich blízkého okolí.

Zazněly také nápady, jak upravit některá zákoutí, jak využít stezky. Proto jsme se rozhodli vyhlásit brigádu na neděli 13. června se srazem na konci Horovy ulice v 9:00 hod. Bližší informace pak na tel. 724 448 798.

Děkujeme za účast i zástupcům města, životního prostředí a technických služeb, pro které bylo toto setkání, jak doufáme, pomyslným podkladem pro případné zapojení se do obnovy přilehlých lesních ploch. Třeba se podaří příště oslovit i zástupce ALSOLu, jejichž územím velká část stezek prochází.

K. Baďurová, M. Seidlerová

P.S. Vyhlašujeme soutěž na název stezky. Své nápady pište na email spolek@sudetikus.cz

Průběh vycházky je možný zopakovat dle přiložené mapky.