Olomoucký kraj zadá forenzní audit správy silnic

Kraj – Vedení olomouckého hejtmanství zareagovalo na informace, které se týkají možného ovlivňování veřejných zakázek Správy silnic Olomouckého kraje. Krajští radní se dohodli, že v případě podezření na korupční jednání budou postupovat rychle a razantně.

Rada Olomouckého kraje schválila provedení forenzního auditu k prošetření zakázek v příspěvkové organizaci Správa silnic Olomouckého kraje,“ uvedl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Kauza odstartovala zveřejněním informací, které plynou ze záznamů Jaroslava Faltýnka. Některé z nich naznačují, že zakázky na dopravní stavby v Olomouckém kraji v minulosti nemusely probíhat transparentním způsobem.

Informace, které se objevily v médiích, vůbec neberu na lehkou váhu. Naším cílem je prověřit systém a zadávání veřejných zakázek,“ zdůraznil Michal Zácha, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro dopravu.

Transparentní hospodaření a nakládání s finančními prostředky je pro hejtmanství absolutní prioritou. „Věřím, že krajem zadaný hloubkový audit pomůže vnést do celé kauzy více světla. Jakákoli korupce při zadávání veřejných zakázek je absolutně nepřijatelná,“ dodal Ivo Slavotínek, první náměstek hejtmana Olomouckého kraje.

Výsledky auditu mají být známy do několika měsíců. Kraj rovněž deklaroval, že v případě potřeby poskytne maximální součinnost také policii.

tz