PLOŠNÉ TESTOVÁNÍ ANTIGENNÍMI TESTY V NEMOCNICÍCH POKRAČUJE

Plošné dobrovolné testování občanů antigenními testy, které začalo loni 16. prosince a mělo dle původního záměru skončit dnes, 15. ledna, na základě rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví pokračuje i nadále. Zájemci jej tak mohou stále podstoupit na odběrových místech na covid-19 v nemocnicích AGEL v Prostějově, Přerově, Šternberku a Jeseníku.

Největší zájem o vyšetření měli lidé před a v průběhu vánočních svátků, kdy zdravotníci například na odběrovém místě v prostějovské nemocnici denně vyšetřili 300 až 400 lidí. V novém roce zájem veřejnosti o antigenní testování pomalu klesá a nyní je konkrétně v nemocnici v Prostějově vyšetřeno v průměru 150 lidí denně.

K antigennímu testování je i nadále nutné se objednat předem, a to v online rezervačním systému – přímý odkaz k objednání najdou lidé na webových stránkách každé z nemocnic.

Vzorek pro antigenní testy se získává, stejně jako pro všeobecně známější PCR vyšetření, výtěrem z nosohltanu. Antigenní test, stejně jako test PCR, odpovídá na otázku, zda je testovaná osoba v okamžiku provedení testu infikována. Výsledek je však k dispozici zpravidla během 15 až 20 minut. Antigenní testy jsou zdarma a bezplatně je možné je opakovat jednou za 5 dnů (antigenní testy jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění).

rm