Ortopedi Nemocnice AGEL Jeseník se specializují na operace rukou

Hmat patří mezi naše základní smysly a naše ruce jsou nenahraditelné. I proto se ortopedická ambulance Nemocnice AGEL Jeseník orientuje na problematiku chirurgie ruky. A nyní je nově uvedena v databázi České společnosti chirurgie ruky v Olomouckém kraji jako jedno ze dvou specializovaných pracovišť, která patří ke špici tohoto multidisciplinárního oboru, v němž se potkávají nejrůznější odbornosti.

Lékaři, kteří se chirurgii ruky věnují, mluví o ruce jako „orgánu“. Nejedná se tedy jen o kosti, šlachy či vazy, důležitý je komplexní pohled na ruku jako funkční celek. Zahrnuje obory ortopedie, traumatologie, plastické chirurgie či neurochirurgie. „V rámci chirurgie ruky se standardně věnujeme úrazům, tedy zlomeninám a poranění šlach a vazů, v rámci plánované operativy se pak nejčastěji jedná o operace karpálního tunelu, operace tzv. skákavých prstů či Dupuytrenovy kontraktury,“ popisuje zástupce primáře ortopedie Nemocnice AGEL Jeseník MUDr. Mgr. Tomáš Kocourek, MBA, který je úspěšným absolventem kurzů chirurgie ruky a členem České společnosti chirurgie ruky.

Ročně v jesenické nemocnici vykonají až 80 operací rukou od těch nejjednodušších až po ty vyloženě zapeklité. Zdejší specialisté v oboru provedli také řadu složitých zákroků. „Premiéru měla operační stabilizace a náprava osy koncového kloubu palce s výraznou deformitou způsobenou pokročilým stadiem revmatismu. Tento výkon jsme společně s primářem MUDr. Jaroslavem Kotrčem navíc provedli v zápěstním bloku, svodné anesteziologické technice, kterou umíme sami aplikovat. Tímto jsme pacienta uchránili od nutnosti celkové anestezie, která zvláště ve vyšším věku má svá rizika,“ uvádí zástupce primáře.

Drobné výkony na ruce, které lékaři provádí v místním umrtvení, trvají zhruba 15-20 minut. Rekonvalescence pak po zhojení operační rány trvá dva až tři týdny, kdy je ruka postupně zatěžována. Složitější zákroky trvají i přes hodinu a někdy vyžadují pooperačně sádrovou fixaci a následnou rehabilitaci. Délka léčby pak přesahuje i několik měsíců.

Cílem naší léčby je a musí být plné využití končetiny, ale výsledek samozřejmě záleží i na rozsahu úrazu ruky či na stadiu degenerativních změn na ruce,“ uzavírá MUDr. Mgr. Tomáš Kocourek, MBA. (na fotografii)