Okresní lumpárny a karamboly uplynulých dní

Škodu za 75.000 Kč způsobila 24letá řidička, která v pondělí 27. července havarovala v Jeseníku. V brzkých ranních hodinách projížděla s vozem zn. Renault Megane ul. Školní.

Když odbočila mezi domy, nezvládla řízení a narazila do zaparkovaného vozu zn. Peugeot 3008. Poté se snažila vycouvat a narazila do domu. Policisté, kteří přijeli na místo, provedli u ženy orientační dechovou zkoušku. Ta byla pozitivní s výsledkem 2,71 ‰ alkoholu. Další zkouška, tentokrát na drogy, byla také pozitivní na amfetamin/metamfetamin. V evidenci řidičů policisté zjistili, že 24letá žena nevlastní řidičský průkaz a k jízdě použila vozidlo s neplatnou technickou prohlídkou. Nyní je 24letá žena důvodně podezřelá ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Podezření ze spáchání přečinu šíření poplašné zprávy si vyslechl 38letý muž. Opilý muž v pátek 24. července zavolal na tísňovou linku 112. Operátorovi se představil a sdělil mu, že uložil tři bomby. Na místo hned vyrazili policisté, kteří zjistili, že oznámení je nepravdivé. Muže zadrželi a umístili ho do policejní cely. Tohoto jednání se 38letý muž nedopustil poprvé. Za šíření poplašné zprávy byl již v minulosti soudem dvakrát potrestán. Z tohoto důvodu mu nyní hrozí až trest odnětí svobody na pět let.

O víkendu proběhlo na Červenohorském sedle dopravně bezpečnostní opatření zaměřené na motorkáře. Policisté společně s BESIPem zde představili kampaň „Nechoď za svůj LIMIT“, jehož tváří je motocyklový závodník Lukáš Pešek. Tato kampaň se zaměřuje na školu bezpečné jízdy, aby každý motorkář poznal svůj limit, za který by neměl jít. Motorkáři tak měli možnost potkat se nejen s tímto slavným závodníkem, ale také se s ním projet. Lukáš Pešek je pak upozornil na chyby, kterých se za jízdy dopouštějí. Nesměly také chybět rady, jak se bezpečně pohybovat v silničním provozu, aby každý dojel do svého cíle. Ti, kteří měli zájem, obdrželi motorkářské reflexní šle. Preventivní akce se během víkendu zúčastnilo 150 motorkářů. Osm z nich se dopustilo přestupku, které policisté vyřešili na míst. Jednalo se o překročení nejvyšší povolené rychlosti a nesprávný způsob jízdy.

Na řidiče posilněného alkoholem narazili v neděli krátce po půlnoci také policisté při kontrole v obci Bernatice. Ten usedl za volant osobního vozu Škoda Octavia po návštěvě restaurace, kde alkoholické nápoje konzumoval. Muž se na výzvu hlídky podrobil orientační dechové zkoušce, která ovlivnění alkoholem opakovaně prokázala pozitivními výsledky přes 1,8‰ alkoholu v dechu. Policisté další jízdu řidiči zakázali a navíc zjistili, že nevlastní žádné řidičské oprávnění. Dále jej vyzvali k lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu, se kterým souhlasil. Nyní je podezřelý ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který mu dle trestního zákoníku v případě prokázání viny a odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok.

Z trestných činů krádež a porušování osobní svobody podezírají kriminalisté z Jeseníku čtyřiatřicetiletého muže, který měl dne 10. 7. 2020 ve večerních hodinách v obci Supíkovice vniknout nejprve do zahrady rodinného domu a poté otevřeným oknem do jeho interiéru, kde se po překonání vchodových dveří dostal až na chodbu. Odsud odcizil křovinořez, který uschoval mimo zahradu pod stromem. Tímto počínáním způsobil majiteli škodu nejméně za 4 500,- Kč. Krádeže se dopustil i přes skutečnost, že za stejné jednání byl již v posledních třech letech odsouzen. Následující den v noci si pro svůj uschovaný lup přijel osobním vozem společně s dvacetiletým mužem, kterému odcizený křovinořez prodal. Mladík zakoupené odcizené nářadí poté prodal dál neznámé osobě. Kriminalisté jej nyní podezřívají z trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti, na který trestní zákoník stanoví trest odnětí svobody až na čtyři léta. Druhému muži hrozí za spáchané trestné činy v případě prokázání viny a odsouzení trest odnětí svobody až na tři léta.

Zdroj a foto: PČR, autor: hP