Nutriční poradna Nemocnice AGEL Jeseník nově pečuje také o vrcholové sportovce

Ačkoliv má nutriční poradenství většina lidí spojené s obezitou a redukcí hmotnosti, záběr nutričních specialistů, kteří jsou plnohodnotnými zdravotníky, je mnohem širší. Nutriční specialisté se zabývají druhy výživy preventivní, léčebné až po úzce zaměřené potřeby jednotlivých klientů. Výživové poradenství nově v Nemocnici AGEL Jeseník poskytuje Mgr. Eva Veličková Hvorecká, která dlouhodobě spolupracuje s vrcholovými sportovci.

Výživa ve vytrvalostním sportu bývá často podceňována, měla by se však stát nedílnou součástí přípravy sportovce. Sportovci buď nemají žádnou nutriční péči, nebo jen minimální a informace o výživě, které jsou jim dostupné, jsou často zavádějící či nepravdivé,“ říká Mgr. Eva Veličková Hvorecká, nutriční terapeutka Nemocnice AGEL Jeseník, která má zkušenosti se sportovci věnujícím se běhu, cyklistice, triatlonu či sjezdovému lyžování na výkonnostní i vrcholové úrovni. Navíc sama aktivně závodí v  orientačním běhu a v horském (trailovém) běhu. „Stejně jako vrcholoví sportovci navštěvují sportovního lékaře, fyzioterapeuta a jiné specialisty, měl by se pravidelnou součástí jejich programu stát i nutriční terapeut. Všichni dohromady pak tvoří multidisciplinární tým, jehož členové by měli mezi sebou spolupracovat,“ má jasno Mgr. Eva Veličková Hvorecká.

Propojení ideální péče a správně nastavené stravy přinese sportovci lepší výkonnost, pomáhá ale i v regeneraci jeho těla, předchází nemocem a dalším potížím, které mohou být spojené právě s nedostatečnou nebo špatně naplánovanou výživou. Nejčastěji se může jednat o snížení výkonnosti, přetrénování sportovce, únavové zlomeniny, ale výjimkou také není tzv. sportovní triáda u žen. „Ta byla popsána již v roce 1992, vzniká na základě dlouhodobé nedostatečné energetické dostupnosti a současné nadměrné pohybové aktivity. Spolu s tím se rozvíjí hormonální poruchy a osteoporóza,“ zdůrazňuje nutriční terapeutka.

Řada sportovců se často pouští do speciálních diet v domnění, že bude pro jejich tělo přínosem, přitom pro organismus nejsou zrovna nejlepší volbou. V současné době se jedná například o nízkosacharidové, v extrémních případě až ketogenní diety. „Dle mého názoru je to pro aktivního sportovce sebedestruktivní, obzvláště z dlouhodobého hlediska a z krátkodobého to stejně nemá význam. Pro sportovní výkon jsou stěžejní sacharidy. V případě, že je nedoplňujeme, ztrácíme pak svalové bílkoviny a ne jen ty. Nadměrná tvorba ketolátek, které se vytvářejí z tuků a jsou zdrojem energie v případě dlouhodobého nedostatku glukózy/sacharidů v organismu, není pro tělo přirozené. Obecně v těchto dietách nevidím žádný smysluplný přínos,“ pokračuje Mgr. Eva Veličková Hvorecká.

Zároveň si spousta sportovců, i na rekreační úrovni myslí, že sport nejde provozovat bez doplňků stravy určené pro sportovce. „Ale opak je pravdou,“ tvrdí nutriční specialista jesenické nemocnice a hned vysvětluje: „Dostatek potřebných živin můžeme získat i ze základních potravin. Nejen, že za doplňky stravy vyhazujeme někdy zbytečně peníze, ale mnohdy jsou i zdrojem nadměrného příjmu nasycených tuků a jiných nevhodných živin či složek. Od toho je tady nutriční terapeut, aby dokázal poradit v jakém případě, a jaký doplněk stravy má smysl.“

Správně nastavený jídelníček by v žádném případě neměl chybět také u sportujících dětí a mládeže. Řada tréninkových procesů již od velmi nízkého věku dětí nese profesionální parametry, přesto právě tolik důležitá strava a její vyváženost zůstává v harmonogramu aktivního sportovce stranou. „Často jsou výkonnostními a vrcholovými sportovci i děti a dorost, kteří nejen že mají obrovský energetický výdej v důsledku někdy až extrémní sportovní zátěže, ale jejich organismus je stále ve vývoji. U nich tato doporučení platí dvojnásob. Nutriční péče u sportovců není tedy nezbytná pouze pro jejich výkonnost, ale také pro jejich zdraví,“ tvrdí Mgr. Eva Veličková Hvorecká.

Nutriční poradna funguje v Nemocnici AGEL Jeseník každý čtvrtek od 8:30 do 11:00 hodin, ideální je se předem objednat na telefonním čísle 601 178 482. Klienti se žádankou od lékaře mají konzultace hrazené ze zdravotního pojištění, samoplátci si za první návštěvu nutriční specialistky zaplatí 300 korun (60 minut) a 200 korun (45 minut) za další kontrolní konzultace.

tz