Zájem žen o porodnici v Nemocnici AGEL Jeseník roste, v prvním pololetí se zde narodilo 159 dětí

Více než 20procentní nárůst zájmu rodiček zaznamenala v prvním pololetí letošního roku porodnice Nemocnice AGEL Jeseník oproti stejnému období roku 2019. Zatímco loni zde přišlo v první polovině roku na svět 130 dětí, v letošním roce zapsali zdravotníci do porodních knih 159 novorozenců.

Viktorie, Julie, ale i Sharon, Mercedes Martha, Noah, Timothy. To jsou jména některých ze 159 dětí, které přišly v prvním pololetí letošního roku na svět v Nemocnici AGEL Jeseník. Z hlediska pohlaví byl poměr vyrovnaný. Mezi novorozenci bylo celkem 82 děvčat a 77 chlapců. Oproti loňskému roku, kdy se v tomto období narodily troje dvojčátka, v tomto roce nepřivítali zdravotníci žádná.

Nejplodnějším měsícem byl zatím v Nemocnici AGEL Jeseník měsíc leden, kdy přijelo do porodnice rodit 31 žen. Nejméně práce měli zdravotníci naopak v květnu a červnu, kdy do porodních knih zaevidovali jen 23 porodů. Největší miminko vážilo 4 625 gramů.

Nejoblíbenějšími jmény pro čerstvě narozená miminka byla jména česká. „Mezi jmény pro holčičky vítězila Karolínka a Viktorie. Chlapcům pak rodiče nejčastěji vybírali jméno Štěpán a Samuel,“ prozrazuje Pavlína Vašinová, staniční sestra novorozeneckého oddělení Nemocnice AGEL Jeseník. Nouze ale nebyla ani o několik méně obvyklých jmen. V Nemocnici AGEL Jeseník totiž přišel na svět například i malý Timothy, Noah, Matteo, z holčiček pak Mercedes Martha, Sharon či Nina Anděla.

Maminky do jesenické porodnice přitom zdaleka nepřijíždějí jen z Jeseníku a nejbližšího okolí. Čím dál častěji zde vítají maminky ze Šumperska, Bruntálska, Krnovska a blízkého okolí.

Porodnice Nemocnice AGEL Jeseník je držitelem titulu Baby Friendly Hospital, tedy nemocnice přátelské k dětem. Moderní porodní oddělení nabízí budoucím maminkám jeden porodní sály s úplným sociálním zázemím. Rodičky také mohou využít možnost přítomnosti otce u porodu, a to včetně císařského řezu. Po porodu je samozřejmostí bonding i zavedený systém rooming-in na oddělení šestinedělí. Nemocnice zároveň intenzivně podporuje kojení, provozuje bezplatnou laktační poradnu. Porodnice Jesenické nemocnice se snaží budoucím maminkám vycházet vstříc ve všech ohledech a ženám nabízí také skupinové cvičení i předporodní kurzy.

tz