Senátor Mirek Adámek: „5G síť je úžasná příležitost pro celé Jesenicko“

Nedá mi to! Zkrátka se musím vyjádřit ke spuštění testovacího provozu 5G sítě na Jesenicku. Je to pro mě totiž osobní téma, jelikož jsem se ve své předvolební kampani zavázal, že podpořím rozvoj internetu v této lokalitě a spolu se zástupci Jeseníku a olomouckého hejtmanství jsem bojoval za to, aby právě náš region byl součástí testovacího provozu. Je to totiž úžasná příležitost!

Díky tomuto testování totiž třeba jesenické gymnázium a průmyslová škola získá v České republice unikátní možnost pracovat s nejmodernějšími technologiemi. Studenti budou moci využít virtuální laboratoř, navíc škola získá ještě větší prostor pro spolupráci se zaměstnavateli a firmami. Naši studenti tak budou mít obrovský náskok oproti studentům z jiných škol a výraznou konkurenční výhodu na trhu práce. Významný bonus to bude také pro firmy, budou totiž moci změnit způsoby výroby a vše se výrazně zjednoduší a zrychlí. Výhody ve kvalitnějším internetovém připojení najde každý. Otevřou se širší možnosti komunikace, lidé budou mít díky 5G síti výhodnější podmínky pro práci z domu na dobře placených pozicích.

Ano, je pravda, že ze strany vedení města mohla být celá věc lépe komunikována směrem k občanům. Je škoda, že se veřejné debaty, na kterých by se občané mohli ptát a vyjádřit své případné obavy neuskutečnily již mnohem dříve a v mnohem větší míře. Bez ohledu na to je ale super, že se nám taková příležitost naskytla, že se region do „soutěže“ o 5G síť přihlásil a vyhrál. V tomto směru udělala radnice velký kus práce a byla by chyba, kdyby přišla vniveč a my takovou možnost nevyužili.

Já vím, že zde panují obavy a strach z něčeho nového. Těžko bojovat s některými větrnými mlýny, ale věřme odborníkům, kteří se shodují, že 5G sítě nás nijak neohrožují a neškodí. Podívejte se například na stránky Českého telekomunikačního úřadu (https://www.ctu.cz/5g) nebo si projděte vědecké studie zkoumající vliv mobilních technologií desítky let (https://www.emf-portal.org/en).
Nedovolme však, aby strach z nového zmařil unikátní možnost a příležitost pro naše děti a pro naše firmy. Zejména v tomto těžkém období se nám bude jakákoliv výhoda hodit a testovací provoz 5G sítě je právě tou příležitostí, kterou bychom si neměli nechat ujít.

Miroslav Adámek, váš senátor