Senátoři žádali větší ochranu pracovníků i klientů terénních sociálních služeb. A povedlo se

Skupině senátorů napříč politickým spektrem se podařilo iniciovat doplnění vládních opatření o ochranu osob působících v oblasti terénních sociálních služeb. Na ně dosud metodické pokyny nemyslely, přitom jsou v bezprostředním kontaktu s množstvím lidí.

„Pracovníci terénních sociálních služeb pracují v první linii, bohužel dosud nebyli dostatečně legislativně chráněni, na což jsem opakovaně upozorňoval ministryni Janu Maláčovou i ministra Adama Vojtěcha. Dosavadní vládní opatření se totiž týkaly pouze pobytových služeb,“ uvedl iniciátor změny a senátor Miroslav Adámek.

Mezi nová opatření, která Vláda ČR schválila ve čtvrtek 30. dubna, patří například možnost testování klientů terénních sociálních a zdravotních služeb nebo plošné testování pracovníků terénních služeb tak, jak je tomu v případě již zavedeného povinného testování zaměstnanců v pobytových službách.

„Náš senátní návrh požaduje také rychlé vydání doporučeného postupu ze strany MPSV jako metodického materiálu pro terénní služby, kde by bylo zohledněno především specifikum práce v terénu a používání ochranných pomůcek,“ doplnil Miroslav Adámek.

„Od teď už budou pracovníci terénních služeb nejen daleko lépe chráněni, ale zároveň už ví, že nejsou českou vládou přehlížení. Děkuji za pomoc s prosazením opatření ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi, viceprezidentce APSS ČR Renatě Kainrathové a zejména také kolegům senátorům Emilii Třískové, Šárce Jelínkové, Michaelu Canovi a Martinu Červíčkovi,“ podotkl na závěr senátor Adámek, který zároveň působí jako ředitel společnosti Pontis, která na Šumpersku zajišťuje deset druhů sociálních služeb.

Autor a foto: TD