V Adolfovicích se propadl strop bývalé restaurace

Tři jednotky z řad profesionálních a dobrovolných hasičů na několik hodin zaměstnala destrukce objektu, bývalé restaurace v Adolfovicích (Bělá pod Pradědem) na Jesenicku. Oznámení o této nepříjemné situaci převzalo centrum tísňového volání HZS Olomouckého kraje ve středu 15.4.2020, krátce po deváté hodině ranní. V budově došlo ke zřícení části stropu v patře s bytovou jednotkou. Naštěstí se vše obešlo bez zranění.

K místu vyrazila jednotka stanice Jeseník, včetně speciální techniky a také operační středisko zalarmovalo místní dobrovolnou jednotku Bělá pod Pradědem. Průzkumem a následnou komunikací se zástupci stavebního úřadu a statikem bylo rozhodnuto o uchránění stavby a zároveň eliminaci hrozící celkové destrukce budovy.

„K doplnění a vzájemné spolupráci k místu ze stanice Olomouc vyrazila jednotka, taktéž s předurčenou, speciální technikou pro destrukce a závaly. Několika hodinový zásah sebou nesl několik důležitých postupů. Důležitým faktorem je vždy dodržení maximální bezpečnosti pro hasiče v nasazení, kontrolované vizuálním monitoringem s možností rychlého alarmu tlakovou sirénou,“ vysvětlil tiskový mluvčí HZS Olomouckého kraje Zdeněk Hošák

Zřícenou část obsahující směsici sutin, nábytku a různého materiálu bylo nutné šetrně a opět s maximální opatrností z budovy vynosit. „Jednalo se o opravdu velmi časově náročnou operaci s připomenutím stálé činnosti hasičů v ochranně dýchacích cest,“ dodal mluvčí. Zde profesionálním hasičům výrazně pomohli místní dobrovolní hasiči.

Hasiči během zásahu porušenou stropovou část kompletně strhli, prostor vyčistili od sutin a staticky zajistili. Krátce před sedmnáctou hodinou hasiči místo zásahu předali majitelce s důrazným upozorněním na dodržení dalších postupů navržených zástupcem stavebního úřadu.

Foto, video a zdroj: HZS, autor: hP