On-line spolupráce během operace vedla v Jesenické nemocnici k záchraně ruky pacientky

Jeseník, 14. dubna 2020: S nečekanými nástrahami v době koronavirové se úspěšně vypořádal tým primáře chirurgického oddělení Jesenické nemocnice MUDr. Petra Fischera. Pacientce po poranění ruky hrozila amputace, převoz z Jeseníku na specializované pracoviště ve Fakultní nemocnici v Olomouci však nebyl možný kvůli aktuální epidemiologické situaci. Nemocnice v Jeseníku a v Olomouci se proto spojily on-line videohovorem. Na práci chirurgického týmu Jesenické nemocnice dohlížel primář oddělení plastické a estetické chirurgie Fakultní nemocnice v Olomouci MUDr. Bohumil. Zálešák, Ph.D.

Žena (ročník 1961) si ruku nešťastně poranila střepem rozbité sklenice a v Jesenické nemocnici, která je členem skupiny AGEL, byla hospitalizována s těžkou zánětlivou komplikací. „Konkrétně šlo o řezné poranění pronikající ke šlachám ohybačů prstů na přední straně dolního konce předloktí vpravo,“ popsal přesně poranění primář chirurgického oddělené Jesenické nemocnice MUDr. Petr Fischer s tím, že z důvodu bezprostředního ohrožení dominantní pravé ruky u starší diabetičky požádal o pomoc specialistu, primáře oddělení plastické a estetické chirurgie FN v Olomouci MUDr. Bohumila Zálešáka, Ph.D.

Za normálních okolností by pacientka byla šetrně transportována na specializované pracoviště ve FN v Olomouci, jenže vzhledem k obtížné epidemiologické situaci se oba primáři rozhodli operovat ženu v Jesenické nemocnici. Virtuální spojení mezi podhorským městem a hanáckou metropolí zařídil mobilním telefon s aplikací WhatsApp. Na operační tým v Jeseníku a na výsledek operace dohlížel ze své olomoucké kanceláře primář MUDr. Bohumil Zálešák, Ph.D.

Primář chirurgického oddělení Jesenické nemocnice Petr Fischer

Operace proběhla bez komplikací,“ potvrdil primář chirurgického oddělení Jesenické nemocnice. „Následující den byla pacientka přeložena do Městské nemocnice v Ostravě k doléčení za použití hyperbaroxie (léčba kyslíkem pod přetlakem). Nyní již pacientka podstupuje pravidelné ambulantní převazy, je bez potíží a končetina již bez rizika bezprostředního ohrožení,“ doplnil pozitivní zprávy MUDr. Petr Fischer.

V Jesenické nemocnici měl tento způsob dálkové spolupráce svou premiéru a není vyloučené, že k ní přistoupí i v budoucnu. „V případě potřeby rozhodně ano,“ má jasno primář Fischer. „Prokázalo se, že v případě nouze jsou moderní technologie dobrým pomocníkem a předpokládáme, že využití těchto již dostupných informačních prostředků ve prospěch pacientů se stane standardem,“ dodal na závěr.

tz