SENÁTOR KANTOR SE ZAJÍMÁ O ZDRAVOTNICTVÍ NA JESENICKU

Zdravotnictví bylo stěžejním tématem schůzky vedení města Jeseník se senátorem Lumírem Kantorem, předsedou senátního Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku, který 6.2. 2020 zavítal na místní radnici.

„Pan senátor se zajímal, jak vnímáme péči a úroveň zdravotnictví v jesenickém regionu. Hovořili jsme o novinkách v Jesenické poliklinice, jež prochází postupnou modernizací nebo o novém neurologovi, který zde dlouhodobě chyběl. Také díky iniciativě radnice se podařilo získat tohoto odborníka,“ uvedla Zdeňka Blišťanová, starostka města Jeseník. V rozhovoru zazněly i otázky přeshraniční lékařské péče, kdy na polské straně brání legislativa vykonávat práci ošetřovatele v českých zdravotnických zařízeních. Odstraněním této bariéry by se otevřela cesta například ke spolupráci s nemocnicí v nedalekých Glucholazech.

Na přetřes přišlo i téma zřízení protialkoholní záchytné stanice na Jesenicku, která pro Olomoucký kraj funguje až ve sto kilometrů vzdálené Olomouci. „Senátor Kantor slíbil, že se těmito podněty bude zabývat. Podle jeho slov třeba přeshraniční česko – německá spolupráce funguje dobře, tak proč by to nešlo i s našimi polskými sousedy,“ dodala starostka Jeseníku. Ta zároveň senátora informovovala o záměru šumperské zdravotní školy, který by umožnil studentkám z Jeseníku vykonávat praxi v místní nemocnici. Byl by to jeden z kroků, jak posílit vazbu místních lidí na region a důvod, proč neodcházet za prací jinam. Vzhledem k důležitosti a rozsahu témat nevyloučil senátor Kantor možnost výjezdního zasedání senátního výboru přímo v Jeseníku.

tz