Vojáci si v zimních Jeseníkách prověří svou schopnost přežít. Blíží se další ročník mezinárodního víceboje – WINTER SURVIVAL 2020

Ve dnech 26. až 31. ledna 2020 se v pohoří Hrubého Jeseníku uskuteční 26. ročník otevřeného mezinárodního mistrovství Armády České republiky v zimním přírodním víceboji s názvem Winter Survival 2020.

Vytrvalostní závod Winter Survival pořádá Generální štáb AČR a organizačně zabezpečuje Univerzita obrany v Brně. Mezinárodního závodu se zúčastní šedesát českých a zahraničních vojáků. Českou armádu bude reprezentovat 16 družstev. Z Německa, Polska, Rakouska a Slovenska přijedou 4 armádní týmy.

Na Winter Survivalu 2020 během čtyř soutěžních dnů v rámci mnohakilometrových přesunů budou tříčlenné vojenské hlídky zdolávat skalní stěny, překonávat vodní toky a říční rokle, absolvují biatlon a měřené sjezdy na lyžích, budou poskytovat první pomoc a transportovat zraněného, čeká je střelba z armádních zbraní a hod granátem na cíl, dvě noci stráví ve volné přírodě a budou plnit další praktické úkoly spojené se zkouškou psychické odolnosti a s přežitím v zimním prostředí hor. Celková délka přesunů na lyžích s veškerou výbavou pro přežití bude více jak 80 km a letos čeká vojáky více lezeckých disciplín a úkolů ve skalách včetně vyprošťování uvízlého člena týmu ze skalní průrvy.

Armádní soutěž ověřuje dovednosti, které voják potřebuje v zimních podmínkách a klade před něj všemožné nástrahy a nečekané situace, s nimiž se může při plnění skutečných bojových úkolů setkat. Důmyslné disciplíny nutí závodníky k přemýšlení, vlastní volbě způsobu provedení úkolu a kreativitě. Každý musí najít své řešení, vystačit pouze s vlastními silami a nesenými prostředky. Specifikou je i extrémní psychická zátěž.

Armádní vytrvalostní závod Winter Survival každoročně připravují příslušníci Centra tělesné výchovy a sportu Univerzity obrany v Brně, kteří v rámci speciální tělesné přípravy cvičí se studenty vojenské vysoké školy řadu disciplín a činností, jež se objevují v tomto fyzicky a psychicky náročném závodu. Takže studenti – budoucí důstojníci Armády ČR během pětiletého magisterského studia prochází podobným výcvikem v zimních podmínkách.

tz, foto: foto:www.unob.cz