V Jesenické nemocnici se za uplynulý rok narodilo 282 dětí

Sofie, Laura, Anna, Lukáš, Patrik a Jakub jsou nejčastější jména 282 dětí narozených v roce 2019 v Jesenické nemocnici, patřící do skupiny AGEL. Porodníci přivedli na svět čtvery dvojčátka. V rozložení pohlaví zvítězila děvčata, kterých se narodilo 145, chlapců bylo 137. Prvním miminkem roku 2020 je holčička Lydie s váhou 4 055 gramů a mírou 52 centimetrů, která se narodila v 8:25 hodin na Nový rok.

Nejvíce práce měli zdravotníci závěrem roku, kdy si během prosince v jesenické porodnici nadělili 34 dětí. Nejméně dětí přišlo na svět v měsíci únoru a březnu, kdy zdravotníci zapsali do porodní knihy jen 15 novorozenců. Nejtěžší miminko vážilo 4 380 gramů.

Rodiče v minulém roce volili pro své ratolesti především tradiční česká jména, která si drží svou oblibu. „Mezi holčičími jmény vítězila Sofie, Laura, Anna, Eliška, Tereza, mezi jmény chlapců zase Lukáš, Patrik, Jakub, Jan, David, Matyáš a Adam,“ prozradila MUDr. Lenka Rašková, primářka dětského oddělení Jesenické nemocnice s tím, že nouze ale nebyla ani o několik méně obvyklých jmen. V Jesenické nemocnici se totiž narodil například i malý Jason, Tailer, Kevin a Manolis, z holčiček pak Chloe, Vivien Theo, Sia, Zoe.

Prvním dítětem roku 2020 se stala v Jesenické nemocnici holčička. Malá Lydie přišla na svět přirozeně ve středu 1. ledna v 8 hodin a 25 minut, vážila 4 055 gramů a měřila 52 centimetrů. Její maminka to měla do Jesenické nemocnice kousek, bydlí přímo v Jeseníku. V porodnici však běžně vítají i rodičky z okolních vesnic, Zlatých hor a česko-polského pohraničí. Poslední dobou stále častěji vyhledávají jesenickou porodnici i rodičky ze Šumperska, Rýmařovska, Bruntálska a Vrbna pod Pradědem.

Porodnice Jesenické nemocnice se snaží budoucím maminkám vycházet vstříc ve všech ohledech a ženám nabízí také skupinové cvičení i předporodní kurzy. V minulých letech nemocnice také zcela zrekonstruovala sociální zázemí porodnice.

tz