Záchranáři horské služby jsou připraveni na zimu. Absolvovali výcvik s olomouckou leteckou záchrankou

Olomouc – Záchranáři z Horské služby Jeseníky absolvovali v listopadu výcvik na palubním navijáku Letecké záchranné služby Olomouckého kraje. Výcvik má záchranáře připravit na očekávaný nárůst počtu záchranných akcí s využitím lanové techniky v zimních měsících. Olomoucké středisko letecké záchranky má ve svém vybavení palubní naviják pro zásahy přímo z vrtulníku jako jedno z mála v celé České republice. Výcvik organizovala společnost AIR – TRANSPORT EUROPE (ATE), která od roku 2017 leteckou záchrannou službu (LZS) v Olomouckém kraji provozuje.

V zimních měsících ztěžuje práci záchranářům hůře dostupný terén a narůstá také počet zraněných, kteří vyžadují transport vrtulníkem. Záchranáři z Horské služby Jeseníky absolvovali v listopadu výcvik na palubním navijáku vrtulníku olomoucké letecké záchranné služby, aby byli na tento nárůst připraveni.

Letečtí záchranáři a horská služba při zásazích v těžko přístupném terénu často spolupracují. „To co bychom s naší technikou byli nuceni provádět složitě a zdlouhavě se dá snadno vyřešit právě příletem vrtulníku s palubním navijákem, kdy se může přímo do požadovaného místa spustit lékař společně se záchranářem horské služby, pacienta ošetří a následně – šetrným a rychlým přesunem na palubu vrtulníku pokračují v okamžitém transportu postiženého dále do požadovaného zdravotnického zařízení,“ popisuje Vítězslav Kaller, náčelník Horské služby Jeseníky. Výcviku se zúčastnilo celkem osm záchranářů jesenické horské služby.

Horští záchranáři absolvovali dvoudenní výcvik na středisku v Olomouci.Výcvik se skládal z teoretické přípravy i praktického nácviku jak na zemi, tak ve vzduchu. Záchranáři z horské služby cvičili přímo na našem vrtulníku EC135 T2 – Airbus, který je palubním navijákem vybaven. K simulaci leteckého zásahu v nepřístupném terénu jsem využili prostředí nedalekého lesa. Olomoučtí letečtí záchranáři výcvikem prošli už v září,uvedla Zuzana Hopjaková, tisková mluvčí společnosti AIR – TRANSPORT EUROPE (ATE), která výcvik pro záchranáře horské služby zorganizovala.

Olomoucké středisko LZS je jediným střediskem provozovaným soukromou společností, které má palubní naviják ve svém vybavení. „Pořízením palubního navijáku pro záchranáře LZS Olomouckého kraje se dosáhlo velmi vysoké a profesionální úrovně pro potřeby záchranných prací a činností vrtulníkem. Velmi se tímto zvýšila nejen kvalita poskytované zdravotní péče ale také bezpečnost a urychlení prováděných záchranných i technických činností,“ dodal náčelník Vítězslav Kaller z Horské služby Jeseníky.

Lanové techniky, které se používají pro speciální záchranné akce v těžko přístupném terénu, jsou horkým tématem probíhajícího výběrového řízení na nové provozovatele leteckých záchranek. Ti budou od roku 2021 zajišťovat provoz letecké záchranné služby v osmi českých krajích. V hornatém Libereckém kraji s povinností mít lanovou techniku ve výbavě Ministerstvo zdravotnictví ČR původně vůbec nepočítalo. Ustoupilo až na základě tlaku krajských zastupitelů. Naopak v Olomouckém kraji počítá ministerstvo s povinností mít lanovou techniku ve své výbavě i nadále.

Leteckou záchranku v Olomouckém kraji zajišťuje od roku 2017 slovenská společnost AIR – TRANSPORT EUROPE (ATE), která svůj zájem působit na českém území i nadále už veřejně oznámila. Kromě střediska v Olomouci zajišťuje AIR – TRANSPORT EUROPE (ATE) leteckou záchranku ve všech sedmi střediskách na Slovensku (v Bratislavě, Trenčíně, Nitře, Žilině, Banské Bystrici, Popradu a Košicích).

tz