V Jesenické nemocnici se v září narodil rekordní počet dětí

Rekordních 31 dětí se v září narodilo v porodnici Jesenické nemocnice, která patří do skupiny AGEL. V září se narodilo více chlapců, nejčastěji se jmény Jonáš, Jan a Štěpán, celkové prvenství však stále drží děvčata. Nejčastější zářijová dívčí jména jsou Laura, Natálie, Lily a Alžběta. Mezi novorozenci lze najít i děvčátka Siu, Zoe a Emmu Marii a chlapce Sebastiána, Eduarda a Kvida.

Z hlediska pohlaví byl poměr narozených dětí téměř vyrovnaný. „V září se narodilo 16 chlapců a 15 děvčátek. Nejtěžší miminko vážilo 4 500 gramů a nejmenší miminko 2 840 gramů. Po porodu provádíme screeningová vyšetření na nejčastější vrozené vady a maminkám jsou k dispozici laktační poradkyně, které pomáhají maminkám s kojením i po propuštění z porodnice v případě problémů s kojením,“ říká Pavlína Vašinová, staniční sestra novorozeneckého oddělení Jesenické nemocnice, které je držitelem statutu Baby friendly hospital, udělován nemocnicím, jejichž novorozenecká oddělení splní náročná kritéria stanovená Světovou zdravotnickou organizací na podporu kojení, jako jednu z hlavních podmínek zdravého vývoje dítěte.

Porodnice také nabízí rodičům všech novorozenců možnost pronájmu monitoru dechu, který je možné zapůjčit si na dobu 6 až 12 měsíců na telefonním čísle 584 458 427. Porodnice Jesenické nemocnice se snaží budoucím maminkám vycházet vstříc ve všech ohledech a ženám nabízí také skupinové cvičení i předporodní kurzy. V minulých letech nemocnice také zcela zrekonstruovala sociální zázemí porodnice.

TZ