Darujte krev před odjezdem na dovolenou, vyzývá Transfúzní oddělení Jesenické nemocnice

Osmadvacetidenní karanténa čeká na všechny dárce, kteří se chystají na dovolenou v Evropě a po návratu chtějí darovat krev a plazmu. Příčinou je virus západonilské horečky, který bodnutím přenáší na člověka vybrané druhy komárů. Transfúzní oddělení Jesenické nemocnice, která patří do skupiny AGEL, apeluje proto na zájemce, aby dárcovství krve neodkládali.

Dočasné vyřazení se týká dárců, kteří navštíví typické dovolenkové destinace jako Turecko, Řecko a Bulharsko, ale i těch, kdo například pobývají ve vnitrozemí Chorvatska či Slovinska. „Šíříme maximální osvětu, aby dárci přišli k odběru ideálně ještě před pobytem v přírodě a v zahraničí. Každého se u při objednání termínu odběru ptáme, zda pobýval nebo plánuje pobyt v rizikových státech. Zavedeme si informaci do systému a po dobu karantény ho k odběrům nezveme,“ popisuje opatření MUDr. Dagmar Adamová, primářka Transfúzního oddělení Jesenické nemocnice, a dodává, že takto musí zdravotníci postupovat až do konce října v případě osmnácti států uvedených v pokynech Ministerstva zdravotnictví ČR. Nakažení komáři však mohou zaútočit i v tuzemsku a nejrizikovější jsou stojaté vody.

Díky čtyřtýdennímu vyloučení z dárcovství se snižuje riziko šíření viru krví, ale spolu s dalšími sezónními překážkami komplikuje získávání krve i prvodárců. „V letním období se k odběru přihlašuje menší počet dárců, často kvůli přisátému klíštěti. Proto jsme nově urychlili objednávání k odběru, kdy se jeden den dárce objedná a následující týden daruje. Prvodárce rádi přivítáme s přihláškou bezpříspěvkového dárce krve osobně na oddělení, kde si domluví první odběr,“ radí primářka MUDr. Dagmar Adamová a dodává, že permanentní je nedostatek krevních skupin s RH faktorem negativním, především krevní skupiny 0-.

Zájemci o darování krve se mohou objednávat osobně na oddělení nebo telefonicky na čísle 584413935. Zavedení dárci jsou zváni na základě SMS a ke každému odběru s sebou musí dárce přinést občanský průkaz či pas, zdravotní průkazku. Samotný odběr krve zabere jen 5 až 10 minut, celkově však dárce stráví na transfúzní stanici okolo 60 až 90 minut.

Transfúzní oddělení Jesenické nemocnice splňuje všechny současné legislativní požadavky dle úspěšně splněného auditu Státního ústavu pro kontrolu léčiv, poskytuje kvalitní servis v oblasti transfúze a v současné době klade důraz především na rozvoj dárcovské základny.

Bezplatné dárcovství krve přitom zahrnuje také lékařské vyšetření, možnost čerpat pracovní volno s náhradou mzdy, získat vitamíny od zdravotní pojišťovny, občerstvení a uplatnit si nárok odpočtu ze základu daně z příjmu, a to ve výši 3000 korun za každý absolvovaný odběr. Dárcem krve se může stát každý zdravý občan České republiky ve věku 18 až 60 let, jehož hmotnost převyšuje 50 kilogramů.

tz