LIDÉ PODÁVALI NÁVRHY AŽ DO PŮLNOCI

Malované hry na chodník, revitalizace parku na náměstí Hrdinů, multifunkční hřiště na sídlišti Pod Chlumem, pítka, lavičky, oprava křížové cesty nebo murál. To jsou jen některé názvy z téměř pěti desítek návrhů, které přihlásila veřejnost do prvního ročníku participativního rozpočtu pod názvem Tvoříme Jeseník. Na tento projekt vyčlenila radnice z městského rozpočtu milion korun.

„Lidé mohli podávat své návrhy do 30. června, kdy jsme také obdrželi nejvíce návrhů, a to rovných patnáct. Ten poslední přišel tři minuty před půlnocí,“ uvedla Monika Blandová z oddělení investic. Na webových stránkách participativního rozpočtu www.tvorimejesenik.cz je v tuto chvíli zveřejněno 44 návrhů a další dva čekají na schválení. „U některých návrhů jsme ve spojení s navrhovateli a žádáme je o jejich bližší specifikaci, aby byly v souladu s pravidly pro účast v participativním rozpočtu a mohly tak být přijaty a zveřejněny na zmiňovaných webových stránkách,“ dodala Monika Blandová. V období letních prázdnin se pak město Jeseník bude zabývat předloženými návrhy z hlediska jejich proveditelnosti. Návrhy, které budou posouzeny jako proveditelné, postoupí do hlasování. Prezentace těchto návrhů proběhne během září. „Musí splňovat základní pravidla jako například že jsou veřejně prospěšné, přístupné všem, jejich realizace není v rozporu s územním plánem a jsou na pozemcích města,“ vysvětlil místostarosta města Tomáš Vlazlo. Hlasování, které odstartuje 7. října, pak určí pořadí a město pak v příštím roce zrealizuje projekty podle pořadí až do výše vyčleněných prostředků z rozpočtu města. „Jsem velmi rád a zároveň příjemně překvapen, kolik návrhů lidé zaslali do premiérového ročníku participativního rozpočtu. Je to důkaz toho, že občanům není lhostejné město, ve kterém žijí, že mají zájem, jak vylepšit a oživit Jeseník. A to je účel tohoto projektu, zapojit lidi do veřejného dění,“ zdůraznil místostarosta Tomáš Vlazlo.

Do participativního rozpočtu se také zapojila Základní škola Jeseník, ve které sami žáci rozhodovali o využití 60 tisíc korun s cílem zlepšit školní prostředí. Samotná škola má tři pracoviště, a tak na každé z nich připadlo rovným dílem jedna třetina, tedy 20 tisíc korun. Elektronické hlasování pak rozhodlo o vítězných projektech, v budově Průchodní zvítězil projekt s názvem Potkávací a relaxační zóna, na pracovišti Boženy Němcové získal největší podporu fitness koutek a na Nábřežní si školáci nejvíce přáli rozjezd školního bufetu.

rik