Světový den dárců krve oslavili také v Jesenické nemocnici

Čtrnáctý červen je již tradičně Světovým dnem dárců krve, k jehož oslavám se připojují organizace napříč světadíly. Jednou z nich je také Jesenická nemocnice, která již na dnešek připravila pro všechny své dárce krve a krevních složek občerstvení i drobné dárečky.

Tímto dnem si připomínáme nepostradatelnost této cenné tekutiny. Oslavujeme ty, kteří mohou a jsou ochotni pomoci cizímu člověku a upozorňujeme na význam bezpříspěvkových odběrů,“ uvádí Mgr. Jarmila Rotterová, zdravotní sestra Transfúzního oddělení Jesenické nemocnice s tím, že světový den dnes na stanici oslavili společně se 42 dárci.

Transfúzní oddělení v Jesenické nemocnici neustále pracuje na náboru nových dárců krve. Může se jím stát každý občan České republiky od 18 do 60 let. Jeden bezpříspěvkový odběr krve se jako čestný dar pro zdravotnické účely hodnotí částkou 3000 korun, kterou si dárce může nechat odpočítat ze základu daně. Dárci krve náleží také pracovní volno s náhradou mzdy za směnu. „Ke každému odběru je nutné přinést občanský průkaz nebo pas a kartičku zdravotní pojišťovny. Způsobilost dárce krve a jejích složek posuzuje lékař při splnění základních předpokladů k dárcovství, a to na základě rozboru anamnézy, základního lékařského vyšetření a laboratorního vyšetření. Před samotným odběrem je pak dobré se doma lehce najíst, nechodit tedy na lačno, jak se občas prvodárci mylně domnívají, a dodržet dostatečný příjem tekutin,“ doplnila Mgr. Rotterová.

Darování krve má v Jeseníku dlouhou tradici. Historie transfuzního oddělení Jesenické nemocnice sahá až do padesátých let, kdy jeho zakladatelem a prvním přednostou byl MUDr. Josef Šabata. Od samého začátku bylo hlavním úkolem zajištění krevních transfuzí a transfuzních přípravků pro potřeby hospitalizovaných pacientů společně s laboratorními vyšetřeními.

Autor a foto: RM