Z policejních svodek

Během velikonočních svátků již tradičně probíhají akce směřované na řidiče, kteří usedají za volant pod vlivem alkoholu. V týdnu před svátky se Jeseničtí policisté zaměřili na kontroly i ostatních účastníků silničního provozu. Ve večerních hodinách dohlíželi na to, zda jsou cyklisté správně osvětleni a zda nejsou ovlivněni alkoholem. U chodců pak kontrolovali používání reflexních materiálů. Pro všechny měli nachystány dárečky, díky kterým bude jejich pohyb za snížené viditelnosti bezpečnější. Chodcům rozdali reflexní pásky a tašky a cyklistům reflexní tyčinky do drátů kol, obaly na batohy a vesty.

Ve středu 17. dubna pak policisté společně s koordinátorem BESIP, místostarostou Jeseníku a ředitelem jesenické školy zkontrolovali děti u ZŠ Nábřežní. Tentokrát nedohlíželi na správný způsob přecházení silnice, ale kontrolu směřovali k mladým cyklistům, kteří přijížděli ke škole na jízdních kolech či koloběžkách, a také na děti, které ke škole přivezli rodiče, zda byly ve vozidle připoutány. Kvůli chladnějšímu počasí nepřijelo do školy až tolik cyklistů, ale i mezi nimi byli ti, co nemají na svém kole či koloběžce povinnou výbavu a také nenosí přilbu. Našlo se i pár dětí, které nebyly ve vozidle připoutány. Jistě se nejednalo o poslední podobnou akci, protože je potřeba dětem zásady bezpečného chování stále připomínat.

Poctivý nálezce oznámil v úterý 16. dubna nález finanční hotovosti 1.000 Kč. Tu našel v bankomatu u jednoho supermarketu v Jeseníku. Peníze někdo zapomněl při výběru hotovosti. Policisté nalezené peníze převzali a odvezli je do banky, které bankomat patří. Poctivému nálezci jistě patří veliký dík.

Na dva opilé mladíky narazili policisté při běžné obchůzkové službě v Jeseníku. Po třetí hodině ranní ve středu 17. dubna policisté prováděli kontrolu restaurací. V jedné z nich narazili na opilé mladíky, které ztotožnili. Ani jeden z nich neměl ještě 18 let, ale oba měli pozitivní dechovou zkoušku na alkohol. Jeden z mladíků nadýchal 0,51 ‰ a druhý 1,86 ‰ alkoholu. Policisté zjistili, že alkoholické nápoje jim podala servírka, aniž by se přesvědčila o tom, že jsou plnoletí. Samozřejmě také vyrozuměli rodiče obou mladíků. Případ šetří jako přestupek na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi.

Zdroj a foto: PČR, autor: hP