Stavba jesenického Centra společných aktivit jde do finále

Do konce roku 2018 měla být dokončena stavba Centra společných aktivit, ve kterém se čtenářská veřejnost dočká nejenom očekávané nové knihovny pro děti i pro dospělé. Stavební práce se však z klimatických důvodů a dodatečných stavebních prací protáhnou do 30. dubna. Komunitní centrum, které vzniká rekonstrukcí bývalého loutkového divadla a přilehlé bývalé bytové jednotky, bude sloužit nejen obyvatelům města a jesenického regionu, ale také partnerům přeshraniční spolupráce z Polska.

„V současné době se uvnitř stavby realizují již dokončovací práce, probíhá montáž podlah a SDK stěn a podhledů, obklady, dlažby a řeší se pozice koncových prvků. Probíhají práce na fasádě, montáži výtahu a vnitřních omítkách a malbách. Hotovy jsou již všechny technické rozvody včetně vzduchotechniky a vytápění,“ uvedl vedoucí oddělení investic Jiří Uher. Jak dále poznamenal, do konce termínu výstavby čekají řemeslníky práce spojené s pokládkou finálních nášlapných vrstev, konečné povrchové úpravy, montáže dveří a dodávka a zapojení všech koncových prvků. Nutno poznamenat, že na termín dokončení stavební části navazuje dodávka a montáž interiéru a vnitřního vybavení centra, kompletní dokončení lze tedy očekávat v průběhu června 2019. Reálné uvedení do provozu tak proběhne v letních měsících.

Celkové náklady realizace projektu Centra společných aktivit činí bezmála 27 milionů korun včetně DPH. Aktivity posilující oblasti intenzity spolupráce institucí na pohraničí se plánují na přibližně 13 milionů. „Tato rozsáhlá investiční akce se rozběhla díky dotacím z Integrovaného regionálního operačního programu, jenž spolufinancuje investiční část a Programu Interreg V-A Česká republika – Polsko, který zajišťuje aktivity projektu včetně vybavení stavby,“ vysvětlil Jiří Uher.

Autor a foto: RK