Okresní lumpárny uplynulých dní

Obvinění ze spáchání přečinu podvodu si vyslechl 42letý muž ze Žulovska. Obviněný muž měl na konci roku 2017 uzavřít kupní smlouvu s 48letým mužem. Předmětem koupě měl být včelín vlastní výroby stojící na pozemku v katastru obce Kobylá nad Vidnavkou a 80 včelstev včetně více nástavkových úlů.

Po podpisu smlouvy 48letý muž zaplatil sumu 600.000 Kč a včely se včelínem si měl převzít následující rok na jaře po zazimování. Kupní smlouvu obviněný muž sepsal i přesto, že o měsíc dříve již 80 včelstev včetně více nástavkových úlů prodal jinému kupci. Svým jednáním tak 42letý muž způsobil škodu ve výši nejméně 413.000 Kč.

Škodu za 10.000 Kč způsobil dosud neznámý pachatel, který v Jeseníku posprejoval železniční vagón. V brzkých ranních hodinách v sobotu 16. února si na vlakovém nádraží vyhlédl jeden z odstavených vagónů. Vytvořil na něm tři různé obrazce o rozměrech 3,5 x 1 m, 1 x 0,5 m a 5 x 1 m. Policisté případ šetří pro podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci.

Krádež nafty oznámil na policii 52letý muž. Neznámý pachatel někdy v době od soboty 16. února do neděle 17. února vnikl do oploceného areálu na Javornicku. U zaparkovaného stroje vypáčil víčko nádrže a odčerpal cca 40 litrů nafty. Způsobená škoda je předběžně vyčíslena na 3.000 Kč.

Poškození vozidel oznámil na policii v neděli 17. února 37letý muž z Jeseníku. Dva vozy zn. Renault Clio, bez registračních značek, byly odstaveny ve volně přístupném areálu v Jeseníku. Neznámý pachatel u obou vozidel rozbil všechny okna, ulámal zrcátka a propíchal všechny pneumatiky. Čtyřiadvacetiletá majitelka vyčíslila způsobenou škodu na 41.500 Kč.

Ve středu 13. února oznámila na policii 21letá žena krádež lyží. Lyže zn. Rossignol si odpoledne volně odložila ve vestibulu restaurace na Červenohorském sedle. Když se za půl hodiny vrátila zpátky, lyže zde již nebyly. Neznámý pachatel krádeží způsobil škodu za 5.500 Kč.

Lyže odložené na chodbě nebo před restaurací jsou ideálním cílem zlodějů. Vzhledem k tomu, že lyžařská výbava je v současné době několikatisícovou záležitostí není ji opravdu vhodné nechat ležet kdekoliv bez dozoru. I svůj majetek ve stejné cenové relaci si přece zamykáte za dveřmi svých domovů a nenecháváte jej pohozený na chodbě či ulici.

Nesmíte zapomínat ani na své motorové miláčky. V žádném případě nejsou nedobytnou pevností a už vůbec ne trezorem. Všechny věci, které necháte viditelně ležet ve vozidle, jsou obrovským lákadlem. Pro zloděje je velice snadné rozbít boční okno a svůj lup si ve velmi krátké době odnést.

Nejčastější místa odkud jsou lyže odcizeny:

  • z vozidel – ze střešních uzamykatelných boxů nebo přímo z úložného prostoru vozidla

  • z chodeb restaurací

  • volně odložené před restaurací, bufetem nebo u svahu

A co vám doporučují policisté:

  • uschovávejte lyžařské vybavení pouze v uzamykatelných lyžárnách nebo na pokojích pokud to personál dovolí

  • v žádném případě lyže nenechávejte přes noc v autě – vystavujete tak své vozidlo riziku poškození

A proto buďte ve střehu, ať si užijete svůj volný čas strávený na horách bez „nehody“.

K havárii osobního vozidla vyráželi policisté ve středu 20. února po jedenácté hodině dopoledne. Pětasedmdesátiletý muž jel s vozem zn. Hyundai ve směru od České Vsi na centrum Jeseníku. Muž chtěl odbočit vlevo na ul. Zeyerova, ale tento manévr nezvládl. S vozem vyjel mimo silnici a narazil do sloupku dopravní značky. Po nárazu se vůz převrátil na střechu. Při dopravní nehodě řidič utrpěl zranění, se kterým byl převezen do nemocnice. Dechová zkouška na alkohol byla negativní. Na vozidle vznikla škoda za 100.000 Kč.

V neděli 24. února oznámila na policii pracovnice Domova pro seniory Kobylá nad Vidnavkou pohřešování jejich 74letého klienta. Seniora viděli naposledy v jednu hodinu odpoledne na obědě. Odpoledne ho již nemohli najít. Protože se jednalo o osobu v ohrožení života či zdraví, požádali o pomoc policisty. Ti propátrali obec a také místa, kde by se senior mohl nejpravděpodobněji nacházet. Vše bylo bezvýsledné. Do pátrací akce se zapojili také policisté z Jeseníku, dopravní a cizinecké policie a na pomoc přijel také psovod se svým svěřencem. Po více jak dvouhodinovém usilovném pátrání se policistům podařilo seniora najít až v Lipové – lázních na vlakovém nádraží. Policisté seniora poté odvezli v pořádku zpátky do domova.

Zdroj a foto: PČR, autor: hP