VOX POPULI! Karel Mičánek – Opravdu to nejde jinak?

Před pár dny jsme se vrátili z delší cesty po zemi našich sousedů – Německu. Najezdili jsme dosti kilometrů na kole i v autě, viděli jsme spoustu krásných měst a vesnic, nedotčenou přírodu, zkrátka opravdu pěkná dovolená.

V Jeseníku bydlíme hned vedle městského parku, tak moje první cesta ráno po příjezdu vedla přes park do Penny koupit něco k snídani. A to byl pro mě opravdu šok. Park zarostlý trávou skoro po pás, kolem laviček svinčík, zdá se že letos se ještě v parku nejen nekosilo, ale ani neuklízelo!!

Městský park ve Výmaru – Německo, spolková země Durynsko

Když si vzpomenu třeba na městský park ve Výmaru o ploše stovek hektarů, všude tráva pečlivě sestříhaná, odpadkové koše pravidelně vybírané, tak se nedivím výmarským občanům, že do parku pravidelně chodí, či jezdí na kole, kdekoliv si mohou v klidu sednout na pěkný trávník, zkrátka park žije.

A u nás? Město sice investovalo nemalé peníze do údržby stromů v parku, většina je prořezaná, mnoho jich bylo vykáceno, něco málo stromů zase přibylo, ale to je vše. Park pustne a je to rok od roku horší a horší, stačí se projít po cestě k Priessnitzovu pomníku, uvidíte to sami. Z letního divadla je skládka pilin, kolem plno pařezů, kde jsou ty doby, kdy Technické služby po skácení stromu pařez odfrézovaly.

Opravdu si nikdo z pracovníků města neuvědomuje, že tak krásný městský park jako máme v Jeseníku by mohl být ozdobou a chloubou města? Není ale možné sekat trávu v parku dvakrát, či snad třikrát ročně, pak nikdy v parku nebude krásný trávník, vybízející k sednutí, jak mají jinde ve světě. To vám potvrdí všichni, kteří mají na své zahradě trávník a starají se o něj.

Čekal jsem, že nové, mladé vedení města bude aktivní, ale bohužel celé hnutí ANO se spokojilo s tím, že vyhrálo volby a od té doby se už toho moc neděje, zkrátka vše při starém, žádné rozumné nápady, co zlepšit, co vybudovat, či rekonstruovat.

A když se vrátím k tomu nešťastnému parku. Město vynakládá spoustu peněz na tak zvanou údržbu zeleně, ale výsledek tomu příliš neodpovídá. Opravdu by nestálo za to, znovu zvážit stálou partu dvou až tří lidí v čele se zahradníkem, kteří by se trvale starali jen o městský park? Přece se nedá vše přepočítat jen na peníze, pak bychom podle takové logiky nemuseli mít městskou knihovnu, informační centrum a kdoví co ještě. Všechno přece nemusí vydělávat. Ale krásný a dobře udržovaný park určitě přispěje nejen k dobrému jménu města, ale také ke spokojenosti nás občanů města.

Karel Mičánek

FOTO: Městský park Smetanovy sady – „Jeseník – město v srdci přírody“

Autor a foto: KM