Technické služby Jeseník mají nového ředitele

Technické služby Jeseník povede od 1. září Ing. Jaroslav Ryčl. Do této funkce ho jmenovalo představenstvo společnosti na základě výběrového řízení.

„Jeho zvolení doporučila i personální agentura, která výběrové řízení připravila,“ uvedl tiskový mluvčí města Jeseník Richard Kapustka a dodal: „Jaroslav Ryčl má dlouholeté zkušenosti s řízením firmy, do svého nového jmenování zastával například funkci výrobního ředitele Touax v Supíkovicích.“

Připomeňme si, že k 29. březnu letošního roku byl k velkému překvapení odvolán dlouholetý ředitel TSJ Jan Prejda.

„Představenstvo společnosti k tomuto kroku přistoupilo po náležité úvaze a za účelem zajištění řádného provozu společnosti. (…) Představenstvo společnosti bylo nuceno přistoupit k odvolání Jana Prejdy z vedoucí funkce ředitele, když v návaznosti na podněty týkající se některých činností společnosti Technické služby Jeseník a.s. bylo představenstvo povinno zahájit kontroly některých postupů Technických služeb Jeseník a.s. a toto prověřování bylo následně ze strany dosavadního ředitele interpretováno tak, že jeho postoj vedl k narušení vztahů členů představenstva společnosti Technické služby Jeseník a.s. a Jana Prejdy jako jejího ředitele, a tím i k narušení nezbytné efektivní spolupráce celého managementu společnosti,“ tolik částečná citace stanoviska představenstva TSJ, kterému předsedá Ing. Roman Kalous (ANO 2011), bratr současného starosty Ing. Adama Kalouse (ANO 2011).

Dále jeho odvolání představenstvo odůvodnilo: Neefektivním nákupem kancelářských potřeb a reklamních předmětů („slavná“ jesenická taškařice – pozn. red.) nebo tím, že chyboval při nákupu pohonných hmot. Následně v místních médiích vypluly šokující informace – výpověď konkurenční pohřební služby ze Šumperka o neetickém nakládání a převozu nebožtíků pohřební službou TSJ vedenou v té době panem Čujem. Ten byl na základě obvinění a následném místním šetření okamžitě odvolán ze své funkce. Bohužel se ale k dnešnímu dni, téměř po půl roce, zatím veřejnost nedozvěděla výsledky kontrol v jesenické pohřební službě. Místostarosta Petr Procházka sice začátkem prázdnin naznačoval, že dosavadní průběh kontrol narazil na velmi vážná pochybení, ale odmítl být konkrétní. Proto není zcela jasné, zda se obvinění vznesená konkurenční pohřební službou zakládala na pravdě a pokud ano, kdo vlastně a jak přesně pochybil.

Bývalý ředitel Prejda ke svému odvolání mimo jiné uvedl: „Mé odvolání jsem čekal, protože již několik měsíců byla komunikace s novým vedením omezená a také byly patrné kroky, které k ukončení mé funkce směřovaly. Mrzí mne to, přece jenom jsem v TSJ pracoval mnoho let, mám určitý přehled, zkušenost a také mám jasno v dalším směřování …“

Závěrem nezbývá než novému řediteli popřát mnoho úspěchů ve funkci a doporučit, aby si dal pozor zejména na komunikaci a nenarušování vztahů se členy představenstva. I když ke komunikaci musí být vždy dva, jinak je to monolog, v horším případě diktát.

Autor: Jiří Fanta