Samozvaný „novinář“ a „sociální“ taxikář Jiří Sranda reaguje na komentáře Romana Kalouse

Varování editora Jesenických novin on-line: „Některé názory v tomto článku mohou být subjektivní a politicky neloajální a nekorektní!“

Při procházení internetu, z důvodu hledání a ověřování objektivních informací, jsem chtě nechtě zavítal na fb stránky „ANO to je Jeseník“. Na těchto stránkách jsem před časem narazil na svůj článek Jesenická „taškařice“ aneb Když předseda představenstva TSJ Roman Kalous (ANO 2011) neunese kritiku, který byl sdílen a glosován textem „Další díl seriálu z pera samozvaného „novináře“ a „sociálního“ taxikáře Jiřího Srandy“. OK, s textem problém nemám a docela jsem se i zasmál, jednoduše nejsem suchar.

V posledních dnech se na mne snesla kritika Romana Kalouse za článek „Když Babiš prášil …“, kde hájil čest svého bratra a poučoval mne, jak má psát nezávislý novinář, a dokonce mi „doporučil“, kterým tématům se mám věnovat atd. atd. Já se něj nezlobím, protože vím, že to myslel upřímně. Nebo na tom maká? Nevím, mám teď v těch heslech guláš (brzy pochopíte). Jen mi v jednu chvíli přeběhl mráz po zádech.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ing. Roman Kalous

Kdo je vlastně pan Roman Kalous Ing.?

Trvale bydlí v Jeseníku a letos 10. února mu bylo 39 let. Syn v Jeseníku dobře známého, bohužel ale již zesnulého politika Ing. Pavla Kalouse, na jehož počest se letos konal již 9. ročník plavecké štafety nesoucí jeho jméno. Je také bratrem starosty Ing. Adama Kalouse, se kterým úspěšně kandidoval v roce 2014 v komunálních volbách do jesenického parlamentu za hnutí ANO 2011, jehož je členem. K výkonu zastupitele zastává funkci předsedy představenstva v TSJ, v další společnosti je členem představenstva a ve čtyřech dalších společnostech zastává funkci jednatele nebo společníka s vkladem. Jeseničtí mohou mít jeho jméno spojené s jesenickým golfovým hřištěm v zóně Za Podjezdem.

Snad jen pro zajímavost – v roce 2010, kdy já neúspěšně kandidoval v komunálních volbách za Věci veřejné (i když pro mne, jako politického nováčka, byl každý hlas, získaný ve stínu ostudy pana Johna, Bárty nebo Kristýny Kočí z vedení VV obrovský úspěch), kandidoval Roman Kalous za ČSSD, a nutno říct, že  taky bez valného úspěchu… Pouze s tím malým rozdílem, že brzy poté pan Kalous převlékl neúspěšný oranžový kabátek ČSSD, za slušivý a v té době trendy dres hnutí ANO-BABIŠ.

I když se to pan Kalous při každé příležitosti snaží podsunout, já už žádné nové kabátky nezkoušel a v politice nejsem aktivní přes pět dlouhých let a nechystám ani žádný politický comeback.

cenzura

Novinář?

Proč to píši? Uvědomil jsem si totiž zpětně, poté, co jsem si přečetl veškerou kritiku na sebe, jak mám nebo nemám psát na svém soukromém webu Jesenické noviny on-line, že jsem se zmýlil, když jsem napsal, že jeho reakce na dotazy zastupitelů na řádném jednání „byla trapným projevem pubertálního adolescenta, když mu dojdou argumenty.“ Vždyť je to inteligentní a poměrně úspěšný člověk!

Vrtá mi ale hlavou, že přes veškerou kritiku, kterou mne v posledních dnech zahrnul, nemá zameteno před vlastním prahem? Vezmu to pěkně popořadě. Proč například na stránkách hnutí,  které v Jeseníku zastupuje, prezentují text zesměšňující něčí příjmení a něčí bývalou i současnou práci? Vysvětlení je více, ale já se přikláním, že v tomto případě se duševní vývoj pisatele zabrzdil na stupni odpovídajícím věku dítěte mateřské školy a mohu jen hádat, kdo to psal – favorita samozřejmě mám ;). (Mimochodem na prvním stupni ZŠ jsem měl důvtipnější přezdívku „nafta“, kterou vymyslel spolužák, „zlý výrostek“ Radovan M. přesmyčkou písmen.) Pane Kalousi nepůsobí dobře, ten dětinský projev pod hlavičkou místní organizace hnutí ANO Jeseník – vládnoucí elity Jeseníku! V Jeseníku členskou základnu tvoří lidé, které znám a mohu o nich tvrdit, že jsou moudří a inteligentní. Jim nevadí ostuda, kterou tropí někteří z jejich řad a nemyslím tím jen vyjadřování na fb?

Než budu pokračovat, vrátím se nejdřív ke komentářům pana zastupitele.

Pane Kalousi, to, že jsou a budou některé články na webu Jesenické noviny on-line satirou na chování vás, veledůležitých politiků, čtenáři očekávají. Dokonce si dovolím tvrdit, že dle ohlasu a návštěvnosti je docela i vyhledávají. Nikdy, opakuji nikdy jsem nic podstatného v článku nezamlčel nebo záměrně nezveřejnil! Vždy jsem zveřejnil doslovnou citaci a tu pouze okomentoval. (Počínaje horskými koly pro strážníky, přes dětinskou lež, že se dají koupit mapy a pohledy v novém infocentru v Katovně a kontrolním nákupem jsem následně dokázal čtenářům, že pan starosta nemluvil pravdu, dále nezveřejňování smluv atd., atd, až konečně poslední téma – „odpověď“ na sedm jednoduchých otázek k aktuálnímu tématu.) Výše uvedeným způsobem jsem nikoho nezesměšňoval. Naopak myslím, že z mé strany je fér, že díky internetové podobě jste měli možnost na jakýkoliv článek okamžitě reagovat. Ne až v dalším tištěném vydání, po týdnu, kdy už si nikdo nepamatuje o co šlo, ale hned!  Zda jste toho využili a jestli byly vaše reakce věcné a k tématu, nechám na zhodnocení čtenářům.

Samozřejmě, že se nepřirovnáváme. Jen pro RK, že novinář není pouhá kopírka!

Samozřejmě, že se nepřirovnáváme. Jen pro RK, že novinář není pouhá kopírka!

Pane Kalousi většina novin na světě publikují podobný žánr. Chování a následná reakce politiků na kritiku, pomáhají voličům odhalit co se opravdu skrývá pod jimi navenek prezentovanou reklamní slupkou. Myslím si, že se to od novinářů očekává, protože jen málokterý z voličů má tu odvahu přímé konfrontace. 

Zásadní rozdíl je, že Vám takové vystupování nepřísluší. Vás si Vaši voliči zvolili, protože si mysleli, že jste vyrovnaný, moudrý, inteligentní, poctivý, věrný nebo pracovitý člověk a budete je vždy zastupovat lépe, než by to zvládli oni. Proto jsou jednoduše projevy tohoto typu od elity a zástupce okresního města poměrně trapné. A to není jen problém zastupitelstev, ale i parlamentu, senátu a hlavy státu nevyjímaje. Když se budou politici chovat jako hulváti, sprosťáci, podvodníci, zloději, veksláci apod., tak výsledkem bude demoralizovaná celá společnost.  

Pane Kalousi dobrá, to co jsem zatím uvedl lze pochopit, všichni jsme jen lidé a na změnu není nikdy pozdě. Jenže je tu další věc, která mi přijde naprosto skandální! Že pod hlavičkou vašeho hnutí zesměšňujete snahu slušných a poctivých podnikatelů ze svého zisku sponzorovat jesenické seniory!? Navíc za situace, kdy vy sami z pozice vedení města a za veřejné peníze nejste schopni ani po několika měsících tuto službu občanům nabídnout. Uvědomujete si, že prezentujete názor za všechny z hnutí ANO Jeseník? Jste si jistý, že všichni sdílí tento postoj? Já mám totiž docela jiné informace o tom, jak se někteří vaši členové na celou věc dívají. Dejte si na to pozor!

Možná by bylo konečně načase, abyste zveřejnili (Vy a Váš bratr) pravý důvod, proč město velmi výhodnou nabídku pro městskou kasu a jesenické seniory od firmy OK TAXI Jeseník nepřijalo, namísto pokrytecké fabulace „…ale nedohodli jsme se.“ (Citace NAŠE MĚSTO, březen 2016.) Tak nějak chlapsky, tak jak to vaši voliči čekali, že pan starosta odpoví na sedm otázek kolem Babiše.

Patří něco podobného do městského zpravodaje? Je to reklama na politickou stranu nebo pozvánka na besedu s Europoslancem?

Patří něco podobného do městského zpravodaje? Je to reklama na politickou stranu nebo pozvánka na besedu s europoslancem?

To, jak navenek prezentujete vládnoucí hnutí ANO 2011, teď nejspíš vaše vedení vůbec neřeší, protože má úplně jiné starosti. Kdo dnes ví, jestli Babiš vůbec v politice vydrží alespoň do švestek? (Můj subjektivní názor.) Ale i tak, řečeno slovy zastupitele Davida Raifa – „Občané, sledujte to, dívejte se na to!“ A já k tomu dodávám – „Když ne kvůli sobě, tak pro své děti!“

Ještě bych rád vysvětlil, proč většinou reaguji až s odstupem času na Vaše komentáře. Vzhledem ke dvěma zaměstnáním a souběžnému studiu, když už jsem si dovolil začít vystupovat jako samozvaný regionální novinář a rozšiřuji si v oboru své vzdělání, nemám čas sledovat všechna prohlášení k mé osobě. Proto bych byl rád, pokud byste napříště veškeré připomínky ke mně směřoval na web Jesenické noviny on-line, kam cestu znáte, protože jste zde už veřejně nebo i anonymně několikrát komentoval. (Pane Kalousi za možnost svobodně se vyjadřovat v místní diskuzi nevděčíme ani tak současné vládnoucí politické elitě, jak jste v jednom svém komentáři neopomněl naznačit, ale odvaze několika lidí vzít na sebe to břemeno i za předpokladu následné vendety.)      

Dále Vám mohu slíbit, že si rozhodně i přes časovou zaneprázdněnost dám ještě tu práci a prověřím Vaše tvrzení: O tašky je obrovský zájem…, dopad na včasné úhrady za likvidaci komunálního odpadu je také nezanedbatelný…“, které jste bohužel ničím nepodložil, a tak to v nejbližších dnech udělám milerád za Vás. Pokud jsem se ve svém úsudku zmýlil a tvrzení, že jeseničtí občané by raději přivítali snížení poplatků než nepotřebné dárečky v podobě reklamních tašek na tříděny odpad, tak se Vám samozřejmě v tom samém článku omluvím.

sodom_005

Demoralizovaná společnost Sodomy a Gomory

Závěrem si ještě dovolím (když už si tak říkáme a doporučujeme co a jak) trochu polemizovat na téma stylu Vašeho vyjadřování. Že výkřiky typu „To jsou otázky jak od malých děcek!“ na plénum městského parlamentu nepatří, to jsem Vám už vysvětlil. Tak jako i to, že jsem Vás upozornil na to, že abyste si mohl dovolit říct o někom, že je zloděj, tak mu to nejdříve musí někdo dokázat (Ve světle posledních událostí nakonec stejně platí: „Kdo chce psa bít, hůl…“). Co ale nechápu, je logika Vámi často používaného slovního spojení „samozvaný novinář“? Co je špatného na tom, že se člověk vzhledem k životním okolnostem rozhodne změnit svoji profesi a začne dělat něco jiného? Koneckonců když to dělá za své peníze a druhé lidi to opravdu baví? (Pravda, potrefené husy jsou výjimkou.) Nemáte náhodou ve volebním programu vašeho hnutí podporu podnikatelů? Uvádíte místních, ale zatím to vypadá, že největší podporu má váš Babiš a všichni loajální s hnutím ANO na Jesenicku. (Nebudu jmenovat, stačí mrknout na kandidátku z předloňských voleb a porovnat jména na některých nově obsazených místech na MÚ.)

Jak tak nad tím přemýšlím, tak pojem „samozvaný“ více sedí na Váš případ. Vy jste také nejdřív učinil to rozhodnutí a stal se politikem – samozvaným. Nejdříve jste zkusil štěstí na kandidátce ČSSD a když to nevyšlo, tak jste přecupital do ANO 2011. Voliči hnutí ANO Vás vyslali 736 hlasy do zastupitelstva a vy jste se rozhodl, že budete řídit a ovlivňovat životy všech občanů našeho města. Ale pro zbývajících cca 9000 tisíc voličů (celkový počet voličů v seznamu byl 9702), kteří Vás nevolili, jste se stal samozvaným zastupitelem, jen s tím „drobným“ rozdílem, že já pane Kalousi nejsem placený z daní občanů této země, proto se jim nemusím zodpovídat! Tak jako město, ani jeho úředníci nejsou Vaše firma.

„ANO? Nezapomínejte prosím na to!“

Jiří Fanta