Ve Smetanových sadech vybuduje město za 4 miliony korun „Dětský vodní svět Vincenze Priessnitze“

Vedení města Jeseník v rámci „megadotačního“ projektu česko-polské příhraniční spolupráce pod názvem KRAJEM NISKÉHO KNÍŽECTVÍ A SLEZSKÝCH VELIKÁNŮ VINCENZE PRIESSNITZE A JOSEFA VON EICHENDORFFA vybuduje ve Smetanových sadech v blízkosti tenisových kurtů a dětského hřiště interaktivní „vodní svět“.

Do dvou let by mělo v uvedené lokalitě vzniknout nové dětské hřiště s vodními atrakcemi.

Není tomu zase tak dávno, kdy si děti spontánně hrály v řece nebo v potoce a za tím účelem si zhotovovaly a následně pouštěly lodičky nebo stavěly různé funkční vodní mlýnky, které poháněl proud vody. Dnešní (moderní) myšlenka je vystavět dětské hřiště, které zábavnou formou našim nepříliš herně gramotným potomkům ukáže, co voda dokáže.

vodni-herni-prvek-archimeduv-sroubvodni-herni-prvek-do-mesta

Základním prvkem má být umělá říčka s jezírky doplněnými o různé interaktivní atrakce, např. vodní mlýnky, klasickou pumpu, Archimédův šroub, šnek, dřevěná korýtka apod. Areál bude oplocen a zásobování vodou má zajistit přilehlá říčka Bělá. Za tímto účelem bude v korytu vyhlouben dostatečně velký rezervoár s čerpadlem, prostřednictvím kterého se bude voda do okruhu dle potřeby připouštět.

„Čistotu vody, která bude v uzavřeném okruhu cirkulovat, zajistí písková filtrace,“ upřesnil starosta Kalous.

vodní hřiště JíčínÚspěšné čerpání dotace má zaručit spojení se jménem Vincenze Priessnitze. Jeho léčebné procedury bude demonstrovat brouzdaliště se studenou vodou a informační tabule.

Vedení radnice vyhlásilo výběrové řízení na zhotovení projektu a předpokládá, že náklady na vytvoření plánů nepřekročí částku 400 tisíc Kč bez DPH. Původní myšlenku proinvestovat za dětské vodní hřiště pouze dva miliony radnice přehodnotila a nový záměr počítá s investicí kolem 4 milionů korun.

Autor: JF

Foto: ilustrační