133 DNÍ A MY SLAVÍME!

Vážení a milí čtenáři,

k dnešnímu dni uplynulo 133 dní od spuštění našeho webu Jesenické noviny on-line.

Často dostávám otázku, jak a proč mne to napadlo?

Myšlenka, že si Jesenicko zaslouží nový čerstvý vítr v oblasti médií, nebyla nová. Ten nápad ve mně uzrál před pěti lety, kdy jsem si na vlastní kůži mohl vyzkoušet, co je to „předvolební masírka“ v podání šéfredaktora Jesenického týdeníku a následná bezmoc očistit své jméno.

Na vlastní kůži jsem zažil, že ten, kdo se z jakéhokoliv důvodu nehodí do místního „ochotnického souboru“ s názvem jesenické zastupitelstvo, je ve většině případů okamžitě agresivní a lživou kampaní u letitého vydavatele novin záměrně špiněn. Za roky jsem slyšel neuvěřitelné skazky od dalších takto „ocejchovaných“ lidí z Jesenicka a nyní do redakce dostáváme na to téma další.

O co tenkrát šlo? V Jesenickém týdeníku se před pěti lety psalo: „VV falšovaly podpisy na kandidátce…“ Ve skutečnosti byla pravda taková a mohu napsat s čistým svědomím za všechny, kteří se na předvolebních přípravách podíleli – „na kandidátce VV nikdo nic nefalšoval!“ Ano, těsně před volbami se objevil společný kandidát VV a KSČM, ale ten sám a ze své vůle jednoduše podepsal dvakrát. Potom ještě dokonce při sestavování kandidátky pro KSČM nechal zapsat a podepsat ženu, která o tom vůbec nevěděla. „Franta Mencner (KSČM) je můj kamarád a chtěl jsem mu taky vyhovět. Já nevěděl, že to tak být nemůže a Nováková (KSČM) říkala, že to nevadí (asi mnohaletá běžná praxe?)!“ Tak mi to tenkrát „hříšník“ vysvětlil. Takže bylo hned jasné proč městský úředník Morong, člen KSČM, běžel do Jesenického týdeníku (kde tuto informaci řádně přetvořili k obrazu svému) – namísto toho, aby podal trestní oznámení pro podezření z podvodu. (Přesně v duchu jak praví staré české přísloví: „Zloděj křičí – chyťte zloděje!“) Shodou okolností ten popleta, je můj strýc, a protože ho znám a vím, že to nemyslel zle (což se nedá říct o praktikách komunistů), tak jsem se zato na něj nemohl ani zlobit.

Vít_Bárta_a_vedení_strany_VVA aby toho nebylo málo, následovala se správným načasováním ještě další fáma a sprostá lež: „V domově pro seniory, kde je ředitelem dvojka z kandidátky VV, jsou senioři personálem šikanováni…“ Každý, kdo zná ředitele Honzu Rottera a personál Domova pro seniory z Jeseníku, ví, že jsou to srdeční a neuvěřitelně ochotní lidé. Tenkrát se všichni obyvatelé penzionu za pana ředitele postavili, ale to už jste se v JT nedočetli. Pokud by na tom bludu bylo jen trochu pravdy, nebyl by asi ředitelem dodnes!

O bojkotu roznosu předvolebních letáků (důchodcem z řad KSČ), které skončily v kontejneru, je už zbytečné psát.   

Po všem jsme se shodli, že za touto placenou agresivní kampaní byl náš volební program a kamarádičkování napříč jesenickým politickým spektrem. Nemyslitelné bylo, že jsme chtěli ukončit „dojení posvátné krávy“ v podobě projektu Aquapark (Procházka, Cupal), který byl pro jesenické potřeby od začátku zbytečně megalomanský. Už v té době nám bylo jasné, že tento amatérský a naivně plánovaný projekt je mimo životaschopnou realitu. Bohužel tato chyba zapříčinila, že jakémukoliv většímu wellnesscentru v Jeseníku ujel vlak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVětší problém než samotná realizace bylo, že následný provoz měl generovat obrovské ztráty. Tuto ztrátu by na úkor jiných investicí na mnoho let „lepila“ městská kasa. Přitom převažoval názor občanů spíše proti! (Jako jediní jsme na podzim 2010 v rámci předvolební kampaně udělali průzkum na ulici, kde z téměř 400 dotázaných lidí, byla větší polovina odpovědí PROTI.) Dnes už všichni víme, že pokud by se to „zařízlo“ už tenkrát, ušetřil by tento krok městu k proinvestovaným x milionům korun další za druhý projekt do šuplíku.

Ale pozor, to je pouze ztráta, která se dá plus-mínus vypočítat. Další a těžko vyčíslitelná škoda vznikla dlouhodobým zmrazením většiny investic do rozvoje a údržby města. (Byl jsem v období 2010 až 2014 členem dopravní komise a častou odpovědí „mimo záznam“ bylo, že pro aquapark na nic navíc nejsou peníze.) Nemůžete přehlédnout, že co skončil projekt Aquapark II. (Fomiczewová, Halas), přichystalo a rozjelo město řadu menších projektů, které se nyní realizují a na každém kroku mění město k lepšímu. Hlavně díky tomu, že se za pět minut dvanáct podařilo pro Jeseník zachránit alespoň většinu z přislíbených dotačních peněz.

Druhá „kontroverzní“ věc v našem programu, která maximálně zvýšila angažovanost pana šéfredaktora („zničit krtka!“), byl bod znovuobnovení městského zpravodaje a jeho distribuce občanům zdarma do schránek. Do té doby tiskové zprávy města Jeseník vycházely prostřednictvím JT a pan Chovanec za to inkasoval desetitisícové částky.

Nedávám Chovancovi za vinu, že jsme se tenkrát do zastupitelstva nedostali. V tomto je jeho vliv značně přeceňován a snad většina místních za ty roky pochopila, že „nezávislost a pravdu v JT“ musíte brát s rezervou a šéfredaktora jako takovou místní postavičku, která vyskočila ze stránky Dekameronu od Jaroslava Haška.

Tenkrát za naším neúspěchem stálo vedení Věcí veřejných a jejich nízké pudy. Já byl v té době taky hodně naivní a dnes jsem i za tu prohru rád. Jak se říká, co tě nezabije…. Mně se v tom období vytříbili „přátelé“ a měl jsem to štěstí, že jsem pár nových slušných a čestných na celý život získal.

Abych se vrátil k pointě tohoto článku a přestal vás unavovat historii (omlouvám se, ale měl jsem to těch pět let na srdci a dlužil jsem to lidem kolem).

Jesenické noviny on-line

Jesenické noviny on-line

Jesenické noviny on-line nejsou a ani nechtějí být konkurencí Jesenickému týdeníku pana Chovance. Nečekám, že lidi, kterým stačí „pravdy v JT“ budou někdy našimi čtenáři. Chceme být jiní, svěží a pokud možno nestranní, ale s vlastním názorem. Jak už jste mohli poznat, závažným tématům se nevyhýbáme a je nám jedno, zda jde o Petra, Adama nebo Marii. Tím, že noviny nejsou přímým zdrojem naší obživy a publikujeme při práci, nelze nás ovlivnit zamáváním bankovkami před nosem.

Doufáme, že i vy napříště oceníte možnost okamžitě reagovat prostřednictvím našich stránek, kdykoliv budete mít pocit, že vám vznikla křivda nebo vám bude odepřena možnost adekvátně reagovat a očistit své jméno – bez cenzury.

Chceme vytvořit noviny 21. století a v místních lidech obnovit ztracenou důvěru v média. Rozhodli jsme se umožnit lidem diskuzi, naučit je slušnou formou komunikovat a hledat řešení. Rádi bychom vás znovu naučili vyjádřit svůj názor a nebát se podepsat se pod něj. Místním politikům nastavit zrcadlo a některým dokázat, že si pravdu nebo mravní vizitku nelze koupit, tak jako si nelze koupit štvavou předvolební kampaň. Naopak chceme rozbít a vyvrátit zažitá dogmata na různé profese a problémy.

Pro ty, co mne neznají, tak jsem se dvanáct let snažil v Jeseníku svým typickým způsobem vykonávat opovrhovanou profesi řidiče taxi. Vždy jsem dělal dobrou vizitku svému jménu a městu Jeseník. Za svou bývalou profesi se nemám důvod stydět. Právě naopak, poznal jsem a viděl celý Jeseník i s jeho občany v jeho nahotě a každodenní realitě. Díky tomu nemám růžové brýle.

Konečně to nejdůležitější – SLAVÍME!!!

Začátkem roku Jesenické noviny on-line byly jen bláhový sen. Dnes už vím, že to bylo správné rozhodnutí a náš tým je na správné cestě. Potvrdilo se, že to, co děláme, má smysl a vás to baví.

Od poloviny května se denní (24hodinová) návštěvnost našeho webu vyhoupla nad hranici 1000 a tam setrvává. Průměrná návštěvnost za poslední čtyři týdny je cca 1200 a ve většině případů si opakovaně v tomto období na naše noviny našlo cestu 9000 originálních IP adres (z Jesenicka, z republiky a dokonce i ze zahraničí).

Proto jménem redakce, která se pomalu začíná rozrůstat, VÁM DĚKUJEME ZA PŘÍZEŇ!

Zároveň je to vzkaz i pro inzerenty, že reklama v Jesenický novinách on-line má smysl a jejich investice nebude marná, kdy navíc podpoří dobrou věc a myšlenku – chod redakce ( lidi, co se nebojí a chtějí věci měnit ).

Jiří Fanta

21.5.2015

21.5.2015

4.6.2015

4.6.2015

4.6.2015

4.6.2015

INZERÁT OK A