Miloš Zeman – „Nemá smysl stavět dálnici nebo tunel, který nikam nevede!“

Kolona s prezidentem Milošem Zemanem dorazila přes Ramzovské sedlo do Jesenických lázní přesně podle plánu – ve středu v 18:45 hodin.

.

Druhý den zahájil prezident po noci strávené v Priessnitzových léčebných lázních svou návštěvu Jesenicka „snídaní“ na Střední škole gastronomie a farmářství v Jeseníku, a to v doprovodu hejtmana Olomouckého kraje Jiřího Rozbořila.

.

Nejdříve krátce pohovořil s vedením školy a navštívil učňovský provoz. Poté přišel podebatovat i se studenty, kterých se do omezených prostor jídelny vešlo kolem stovky.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„K snídani jsem si dal váš párek a poté jsem ochutnal vaši tlačenku. Vy ještě procházíte fází, kdy do učňovských párků dáváte maso. Protože jsou firmy, nebudu je jmenovat, o jejichž párcích platí slova pana faráře: Bratři a sestry, tyto párky můžete jíst i v postních dnech, tam žádné maso není. Blahopřeji vám k tomu, že vyrábíte párky, které se nesmějí jíst v postních dnech,“ úvodem pochválil výrobky studentů Miloš Zeman.

Miloš Zeman k studentům střední školy – Já rozeznávám alkoholy jen dvou typů, dobré a špatné.

Následovala diskuze, ve které se přítomní studenti ptali prezidenta Zemana na jeho názor na zavedení eura, na romskou problematiku a nebo jak je těžké stát se politikem. Poslední otázka byla, jak se říká, na tělo:

Který alkohol, pane prezidente, preferujete? Je to opravdu ta naše slivovice?

„Já rozeznávám alkoholy jen dvou typů, dobré a špatné. To je to základní dělítko! Přiznávám se, že kdysi jsem pil becherovku, dokonce mi říkali „mistr becherovka“. Pak jsem dostal stařeckou cukrovku a nyní jsou mi všechny pokrmy i nápoje obsahující cukr téměř úplně odepřeny. Slivovice žádný cukr neobsahuje,“ řekl prezident.

Před odjezdem obdržel Zeman dva plné koše vlastnoručně zhotovených dobrot studenty z oboru cukrář pekař a řezník uzenář. Všechno tradiční výrobky školy, které získaly titul Regionální potravina Olomouckého kraje.

Další prezidentova cesta zamířila do Zlatých Hor, ale o jejím průběhu vás budeme podrobněji informovat v jiném článku.

Do Jeseníku se prezident vrátil těsně před 16. hodinou, kdy vládní limuzína zaparkovala před jesenickou nemocnicí.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPo oficiálním přivítání s ředitelem a spolumajitelem Janem Jedličkou před branou jesenické nemocnice proběhla asi půlhodinová schůzka s vedením nemocnice, bez účasti veřejnosti a novinářů. Poté dorazil Miloš Zeman vyslechnout problémy personálu nemocnice.

Miloš Zeman – Nicméně se domnívám, že základním kriteriem pro úspěšnost jakéhokoliv podniku, je úspěšnost jeho managementu. Víte, soudruh Josif Vissarionovič Stalin kdysi řekl Kadry rešajut vsjo“, tak ty kádry nechal postřílet!

„Přišel jsem k vám ze setkání s 15ti nejúspěšnějšími podnikateli jesenického regionu a přišel jsem s velmi dobrým dojmem, protože se jednalo o podnikatele, kteří rozšiřují svou výrobu a přijímají nové zaměstnance. Generují zisk a ten zisk reinvestují do původního předmětu podnikání, místo aby si kupovali tryskáče, jachty a podobné zbytečnosti. Já si samozřejmě uvědomuju, že nemocnice je specifické zařízení, které nelze porovnávat se soukromým podnikem. Nicméně se domnívám, že základním kriteriem pro úspěšnost jakéhokoliv podniku, je úspěšnost jeho managementu. Víte, soudruh Josif Vissarionovič Stalin kdysi řekl Kadry rešajut vsjo“ (Všechno je to o správných lidech – pozn. red.), tak ty kádry nechal postřílet. Zažil jsem řadu podniků, které klečely na dně, nastoupil nový management a ten ty firmy dokázal vytáhnout ze dna a k prosperitě,“ začal úvodní řeč Zeman.

„Ale dost bylo mé řeči, teď budu naslouchat a přemýšlet. Jako prezident si mohu pozvat ministra zdravotnictví, informovat předsedu vlády, hejtmany, a proto nyní zmlknu a zeptám se vás na váš názor. A to i na názor na kvalitu řízení nemocnice,“ dodal.

Jiří Rozbořil – Udělám všechno pro to, aby zdravotní péče na Jesenicku zůstala. Netvrdím ale, že musí být zachována čtyřoborová nemocnice ve spádové oblasti se 30 nebo 40 tisíci obyvateli.

Poté si vzal slovo hejtman Olomouckého kraje.

„Shodli jsme se na tom, že navštívit jesenickou nemocnici je alfou a omegou návštěvy Jesenicka. Řešení jejího problému není na bedrech kraje, ale státu, který je odpovědný za poskytování zdravotní péče obecně. Největší problém je v tom, že na jedné straně je vlastník nemocnice, který něco chce, a na druhé straně jsou ti ostatní, kteří by rádi pomohli, ale jsme ve sporu, jestli je to legislativně správně a zda je to vůbec možné.

Ať to dopadne, jak to dopadne, udělám všechno pro to, aby ta zdravotní péče tady zůstala. Netvrdím ale, že musí být zachována čtyřoborová nemocnice ve spádové oblasti se 30 nebo 40 tisíci obyvateli,“ uvedl hejtman.

Jan Jedlička – Musím reagovat na nebezpečnou myšlenku, která zde zazněla. Pane hejtmane řekněte jesenickým občanům, který z těchto oborů se má zrušit? Nemá se tady rodit? Dětské oddělení, internu nebo chirurgii?

Miloš Zeman – Za problémy jesenické nemocnice může absence lékárny!

Na otázku ředitele Jedličky, který z těchto oborů se má zrušit, zda porodní nebo dětské, internu nebo chirurgii, hejtman neodpověděl. Pouze prezident poradil řediteli nemocnice, aby si v nemocničních prostorách zřídili svoji lékárnu. „Lékárna je zlatý důl,“ doslova uvedl.

Následně došlo na názor z řad přítomných zaměstnanců.

„Problém není ve vedení nemocnice, ale v odlivu obyvatel z Jesenicka, na kterém se velkým dílem podílí centralizace státní správy a s tím spojený odchod státních zaměstnanců. Například cizinecká policie, finanční úřad a dalších odbory se stěhují do Olomouce. Já mám pro Vás návrh, přestěhujme sem ty úřady zpět, máme tady schopné lidi nebo dotáhněme sem nové a jejich rodinné příslušníky,“ navrhla z obecenstva paní Greplová.

Na to reagoval prezident s argumentem zvyšování míst v soukromé sféře a obnovení těžby zlata na Zlatohorsku.

Miloš Zeman – Klidně by tady mohla být pobočka lesnické fakulty.

„To, co říkáte vy, je zajímavá myšlenka. Nicméně nemám pocit, že zvýšením počtu správních úředníků by se výrazně zvýšila zaměstnanost v jesenickém kraji. To je zapotřebí zvýšit pracovní příležitosti ve všech podnicích. Klidně by tady mohla být pobočka lesnické fakulty. Jsou tady zdroje dřeva, které se vyváží v surovém stavu, a nefunguje zde ani jedna pila,“ smutně konstatoval prezident.

Bohužel kratičký čas vymezený na diskuzi o tak vážném tématu rychle uplynul, proto se za všechny přítomné už jen ředitel Jedlička s prezidentem Zemanem rozloučil a předal sklenici medu.

„Přeji Vám zdraví! Příjemný pobyt u nás na horách a dovolte mi poslední poznámku. Mám pocit, že čím dál tím víc ztrácíme svobodu v této zemi a to mně na tom vadí nejvíc. Děkuji Vám za návštěvu,“ uvedl zklamaný ředitel jesenické nemocnice Jan Jedlička.

„Mohu slíbit jedinou věc, že se budu o tuto problematiku zajímat a že ji prokonzultuji s ministrem zdravotnictví,“ slíbil při odchodu prezident.

Posledním bodem návštěvy Miloše Zemana byla schůzka se zástupci města Jeseníku a veřejné vystoupení na náměstí TGM.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANáměstí zaplnilo asi dva tisíce přihlížejících, mezi kterými byla i skupinka sedmi „statečných“ s červenými kartami. „To už je masová demonstrace!“ poznamenal směrem k odpůrcům Miloš Zeman a nazval je „příjemným kořením v polévce.“

Miloš Zeman – Uprchlíkům je třeba pomáhat na jejich území… Nehledě na to, že se mezi nimi mohou vyskytovat i džihádisté, kteří nám vyhodí do povětří Pražský hrad.“

Oponenti dostali tradičně od prezidenta přednostní právo na reakci. Otázka se týkala problematiky Krymu a vřelého vztahu s prezidentem Putinem. Na to Zeman odpověděl, že anexe Krymu je protiprávní, a odmítl, že by ho s prezidentem Ruska pojilo přátelství.

Na další položenou otázku – jaký máte názor na problematiku uprchlíků – prezident odpověděl:

„Naprosto souhlasím s imigrační politikou naší vlády, která je založena na zásadě, že uprchlíkům je třeba pomáhat na jejich území, a nikoliv je vozit do zcela odlišného kulturního prostředí. Nehledě na to, že se mezi nimi mohou vyskytovat i džihádisté, kteří nám vyhodí do povětří Pražský hrad.“

OLYMPUS DIGITAL CAMERAA z těch úsměvnějších dotazů? Jedno z dětí se zeptalo, zda je těžké být prezidentem?

„Samozřejmě, že nejlepší je se válet na pláži, dobře jíst a mít vedle sebe krásnou slečnu, tak žijí rentiéři. Ale mě by to nudilo, mám rád výzvy. Takže ano, je to těžké, ale baví mě to,“ řekl prezident.

Závěrem dekoroval městskou vlajku a převzal dar z rukou starosty Adama Kalouse – repliku středověké číše, vyrobenou tradičním způsobem ve sklenářské dílně ve Vrbně pod Pradědem a sadu bylinných likérů z místní domašovské likérky.

Po rozloučení zamířil prezident Zeman zpět do lázní, kde měl ještě pro tuto noc hlavní stan a tím pro něj čtvrteční oficiální program na Jesenicku skončil.

V pátek ráno, 15. května, zamířil na Šumpersko, do termálních lázní Velké Losiny a města Šumperk.

Miloš Zeman – k tématu tunel pod ČS:

Tunel pod Červenohorským sedlem, za deset miliard, je vyhozenou investicí, pokud by končil v Jeseníku.

Pro rozvoj Jesenicka, Hanušovicka a Šumperska by se částka 10ti miliard korun dala využít lépe, než stavět tunel, který nikam nevede.

Dálnice nebo tunel končící v Jeseníku a který nevede nikam dál, je poněkud kafkovsky absurdní.

Užitečnou investicí by se stal teprve ve chvíli, pokud by vedl dál do Polska. S polskou stranou je tedy třeba jednat o prodloužení komunikace, která by spojila obě země. Pak má tunel smysl!

 

Miloš Zeman – k tématu nepřizpůsobivých:

Myslím, že bychom neměli být příliš velkorysí vůči lidem, kteří odmítnou nabízenou práci. A to je podle mého názoru přesná definice slova nepřizpůsobivý.

Mám rád termín nepřizpůsobivý, ten neodkazuje na etnikum, ale na chování lidí.

Nepřizpůsobivý je ten, kdo bez vážných důvodů odmítá nabízenou práci. Je jedno zda je Rom či není, protože i bílých flákačů je spousta.

Můj návrh je: když odmítneš práci, přijdeš o sociální dávky kromě existenčního minima, které činní 2350 korun měsíčně.

 

Autor: JF

Fotogalerie: z příjezdu,   z ISŠ,    z jesenické nemocnice,   z náměstí TGM