Policie zadržela skupinu mužů, kteří na Jesenicku vyráběli pervitin

Po několika měsících usilovné práce sklapla policejní past, do které se dostalo celkem 5 pachatelů. Poprvé policisté zasahovali v neděli 3. února u Ostružné, kde zastavili vytipovaný vůz zn. Škoda Fabia, ve kterém cestoval 51letý muž. Zadržení provedlo jesenické zásahové družstvo. Ve vozidle muž převážel laboratorní předměty sloužící k výrobě OPL, chemikálie a více jak 1.700 ks tablet léků obsahující pseudoefedrin. S tímto materiálem směřoval na Šumpersko, kde chtěl na neznámém místě vyrobit pervitin.

Celou varnu, chemikálie i tablety kriminalisté zajistili. Zadržení 51letého muže nebylo náhodné, v hledáčku kriminalistů byl již nějakou dobu. Pervitin měl vyrábět jak na Javornicku, tak na Šumpersku opakovaně. K tomu používal léky, které mu obstarávaly další osoby v Polské republice. Drogu užíval sám, ale i ji dále prodával.

O den později pak kriminalisté zasahovali v Jeseníku. V jednom bytě zadrželi dva muže ve věku 33 a 35 let, které vyrušili přímo při výrobě pervitinu. Jeden ze zadržených zajišťoval výrobu pervitinu, druhý muž obstarával v Polsku léky potřebné k výrobě. Oba muže na „nákupy“ do Polska vozil 49letý muž, který byl zadržen hned po zákroku v bytě, kde probíhala výroba. Muž dostával za dovoz pachatelů do Polska za účelem nákupu léků finanční odměnu. I během tohoto zásahu kriminalisté zajistili kompletní varnu a suroviny sloužící k ilegální výrobě pervitinu.

Ještě téhož dne, jako poslední, do policejní pasti spadl 32letý muž, který měl také co do činění s pervitinem. Muž byl zadržen ve večerních hodinách. I on měl na Javornicku a Jesenicku vyrábět pervitin z léků obsahujících pseudoefedrin, které si sám obstaral v Polsku. Kriminalisté v rámci prověřování zajistili více jak 40 g pervitinu, kompletní varnu a chemikálie sloužící k výrobě drogy.

„Policejní komisař sdělil 51letému muži obvinění ze spáchání zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. Ze stejného zločinu si vyslechli obvinění i další dva muži ve věku 33 a 35 let. Devětačtyřicetiletý řidič si pak vyslechl obvinění ze spáchání pomoci ke zločinu nedovolené výroby OPL. Dvaatřicetiletý muž z posledního případu si vyslechl obvinění ze spáchání přečinů nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy a také přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu,“ vysvětlila policejní mluvčí Tereza Neubauerová.

Zdroj a foto: PČR, autor: hP