Vypnutý telefon spustil náročnou pátrací akci záchranářů na hřebenech Jeseníků

Jeseníky, 4. ledna 2019 – Před hřebenovými túrami a pokusy o přespání v horském terénu varují za současných povětrnostních podmínek záchranáři Horské služby v Jeseníkách. Jen tak lze předejít akcím, podobným té, kterou mají členové HS za sebou během uplynulé noci. 

„Mladý muž oznámil přítelkyni, že si potřebuje vyčistit hlavu pobytem v horách. Vyrazil tedy bivakovat na hřebeny a domluvil se s ní, že budou v telefonickém spojení. Naposledy se jí ozval večer s tím, že se chystá k přenocování,“ uvedl Jiří Hejtmánek z Horské služby Jeseníky.

Když se už turista neozval, žena se mu pokusila dovolat, ale marně. „Kolem desáté večer nám tedy ohlásila, že pravděpodobně došlo k nějakému problému. Neměli jsme ovšem přesně určené místo, kde by se její přítel mohl nacházet, ihned jsme ovšem vypravili pátrací tým ze stanice v Karlově,“ popsal začátek pátrání Jiří Hejtmánek.

Záchranáři neměli vzhledem ke sněhové pokrývce, mlze a silnému větru šanci použít čtyřkolky s pásovým podvozkem nebo sněžné skútry. „Dojeli jen asi dva kilometry pod hřeben a dál museli hledat v doslova vražedných podmínkách na lyžích. Asi hodinu po půlnoci pak mladého muže našli v hřebenovém přístřešku, jak klidně a bezpečně spí,“ komentoval Jiří Hejtmánek s tím, že turista po posledním telefonátu přístroj vypnul.

„Před čtrnácti dny jsme takto pátrali po rodině turistů, která vyrazila na hřebeny velmi pozdě, takže je zastihla tma. Zabloudili, ale naštěstí našli relativně kryté místo u jedné ze studánek, takže se mohli alespoň trochu před nepřízní počasí schovat,“ doplnil Michal Klimeš, náčelník Horské služby Jeseníky s tím, že zatímco na vrcholcích je aktuálně například půl metru sněhové pokrývky, vzhledem k větrným návějím může být jen o pár metrů níž kapsa s dvěma metry sněhu.

Turisté by se proto neměli v žádném případě až do odvolání vydávat na vrcholky Jeseníků. „Prudký vichr, mlha, náhlé husté sněžení a nevyzpytatelná sněhová pokrývka znamenají vážné ohrožení zdraví či dokonce života. A v případě, že turisté nedbají a na hřebeny vyrazí, vždy by měli mít mobilní telefon zapnutý, nabitý a pro případ nouze by měli mít u sebe náhradní zdroj, tzv. power banku,“ důrazně varoval Michal Klimeš. Připomněl, že pokud je telefon důkladně izolovaný od chladu, například ve vrstvě oblečení na těle, baterie se vybíjí pomaleji, než na mraze.

Autor a foto: TZ